Selidbom federalnih institucija do ušteda od 3 miliona KM

Vijesti 24. feb 201617:43 > 19:13
N1

Federalna vlada za smještaj institucija FBiH, po osnovu zakupa poslovnih prostora te parking mjesta, na godišnjem nivou plaća oko 4,3 miliona maraka.

Posebna formirana interresorna grupa predlaže preseljenje u zgradu Energoinvesta u Sarajevo, odnosno adaptaciju objekta Privredne banke u Mostaru gdje bi se moglo uštediti najmanje 3 miliona maraka godišnje.

U zgradi Energoinvesta trebale bi biti smještena Federalna vlada sa svim ministarstvima, federalnim organima i tijelima uključujući one koji ne plaćaju zakup. Cijena se još uvijek pregovara.

Federalna vlada sa dva ministarstva do sada je bila smještena u zgradi u vlasništvu SDP-a. U ovoj stranci tvrde kako jeftinijeg smještaja u Sarajevu nema.

U centru grada Vlada Federacije danas plaća 8 KM po kvadratu i mislim da nema jeftinijeg prostora u Sarajevu. Što se nas tiče, mogu slobodno otići. Mi možemo samo zaraditi više na iznajmljivanju ovog objekta“, kaže Damir Mašić iz SDP-a.

No, na 8 KM ide i PDV tako da zgrada od 4296 metara kvadratnih u konačnici košta 41,304.5 KM.

U međuvremenu, vlasnik zgrade Unioprometa već je oglasio prodaju objekta u kojem su smještena četiri ministarstva, te Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Arhiv Federacije i Služba za zajedničke poslove. Samo za smještaj Federalnog ministarstva prostornog uređenja plaća se kirija na godišnjem nivou u iznosu od oko 527 hiljada KM, za Ministarstvo socijalne skrbi oko 237.000 KM, a za smještaj Ministarstva poljoprivrede FBiH 370.509 KM. Ili u prosjeku oko 14,70 maraka po kvadartu.

Veliki novci izdvajaju se za Mostar koji je formalno sjedište pet federalnih ministarstava. Hotel Ero i dalje je sjedište Ministarstva obrazovanja, Ministarstva razvoja i obrta i Porezne uprave, za što se vlasniku – federalnom Zavodu PIO-a – godišnje plaća preko 400.000 KM ili 14,40 maraka po kvadratu, Ministarstvo energije, rudarstva i industrije nalazi se u zgradi, u vlasništvu tvrtke Grandex i mostarskog advokata Faruka Ćupine, nekadašanjeg člana SDA, danas SBB-a, gdje je za kiriju prošle godine isplaćeno blizu 180.000 KM. U Vakufskom dvoru IZ smješteno je Ministarstvo prometa po cijeni od 12,45 maraka. Sva ova ministarstva imaju svoje urede i u Sarajevu.

Iako je mostarska gradska uprava ponudila zgradu nekadašnjeg Suda za osam maraka po kvadratu, prijedlog interresorne grupe je da se zgrada nekadašnje Privredene banke, tzv. staklene banke, ponudi za trajni smještaj.

“Privredna banka, danas Gospodarska banka d.d. u likvidaciji je u 67-postotnom vlasništvu Vlade FBiH. Duguju nam se značajni novci zbog čega mislimo da ovaj prostor možemo jako povoljno dobiti. U njemu bi bilo smješteno svih pet ministarstava, uključujući i ispostavu federalne Porezne uprave, ostalih federalnih organa te urede premijera i predsjednika Federacije. Prema sadašnjim procjenama, za obnovu ovog objekta potrebno je oko 1.000 KM po kvadratu”, kaže za N1 Davorin Korać iz Službe za zajedničke poslove FBiH.

U aprilu u Vilu Braun, nekadašnju zgradu Američke ambasade, useljava i predsjednik Federacije, sa potpredsjednicima, no iznos zakupnine ostaje tajna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.