Drugo izuzeće sudije u predmetu GRAS u periodu od 20 dana

N1

Kolegij Kantonalnog suda u Sarajevu usvojio je zahtjev Kantonalnog tužilaštva KS za izuzeće sudije Muhidina Hajdarevića u predmetu GRAS.

Ovo je drugi put da je Kantonalno tužilaštvo KS izdejstvovalo izuzeće sudije u ovom slučaju. Prvi put to se desilo u slučaju izuzeća sutkinje Indire Jahić jer je njen muž bio zaposlen u GRAS-u u vrijeme kada je optuženi Ibrahim Jusufranić bio direktor.

Kantonalno tužilaštvo KS je prije šest dana tražilo izuzeće Hajdarevića smatrajući ga pristrasnim jer je od ranije upoznat sa dokazima na osnovu kojih je napisana optužnica, a i učestvovao je u odluci o odbijanju produženja pritvora za Jusufranića.

Ovo nije prvi put da se Ibrahim Jusufranić i Borislav Petrović pojavljuju u Kantonalnom sudu u Sarajevu. Istraga o istim krivičnim djelima vodila se i 2013. godine. Istragu je tada vodio tužitelj Džemal Karić.

Optužnica je tada upućena Kantonalnom sudu. Sudsko vijeće, u kojem je sjedio i Muhidin Hajdarević, odacuje optužnicu, tvrdeći da nema elemenata za navedena krivična djela.

Nakon toga, tužitelj Džemal Karić obustavlja istragu, a predmet završava u arhivi. Istraga je ponovno pokrenuta prošle godine, kada na čelo Tužiteljstva dolazi Dalida Burzić.

Ibrahim Jusufranić i Borislav Petrović uhapšeni su 2015. godine, uskoro optuženi za pranje novca i krivotvorenje isprave.

Jusufranić je godinama bio direktor GRAS-a i vlasnik je Univerziteta u Travniku. Prilikom Jusufranićevog hapšenja, njegova supruga je za N1 tvrdila da mu je sve namješteno, dok su zaposleni u GRAS-u zahtjevali od nadležnih da se konačno ispita gdje su nestali milioni iz ovog preduzeća.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.