Novčane naknade za porodilje: Pravo, a ne privilegija

Vijesti 27. feb 201611:34 > 11:37
N1

Udruženje Žene Ženama u saradnji sa partnerskom organizacijom HUG Žene Trnova u na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine provodi kampanju (Ne)Diskriminacija porodilja u Federaciji BiH.

Kampanja (Ne)Diskriminacija porodilja u FBiH, ima dva cilja, a to je donošenje nove regulative o porodiljskim naknadama koja će biti jedinstvena za sve žene na federalnom nivou i osnivanje porodičnog fonda iz kojeg će se vršiti isplata porodiljskih naknada.

Gošća Novog dana u regionalnoj temi bila je Indira Mujić iz Udruženja “Žene ženama”, koja je kazala da zbog administrativnih prepreka brojne porodilje odustaju od svog zakonskog prava na naknadu.

Program održivosti civilnog društva u BIH je napravio analizu i istraživanje o diskriminaciju žena, gdje su prikazani najveći problemi, poput nasilja u prodici, nasilje nad ženama i djecom te nepoznavanje privilegija.

Problemi su zajednički za sve kantone i entitete u BiH, a Women.net mreža koju čine pojedinci, nevladine organizacije, mediji i stručna javnost ove godine su odlučiuli da se bave diskriminacijom porodilja.

“U Posavini i Hercegovačko-neretvanskom kantonu je situacija trenutno najgora, jer nije regulisano. Republika Srpska ima povoljnije rješenje nego li je to u Federaciji BiH, jer tamo postoji Fond dječije zaštite odakle se isplaćuju naknade. U Federaciji pak postoje diskriminirajuće prakse. Visina naknada je različita od kantona do kantona, a to se uređuje zakonima i odlukama. Sve ovisi o budžetskim sredstvima”, kazala je gošća N1.

“Kada smo radili susrete sa porodiljama saznali smo da zbog papirologije i administracije one odustaju od privilegije naknade. U 2013. godini izdvojeno je 37 milona KM samo na naknade, a od toga je 18 pripalo Kantonu Sarajevu. Visine naknada su male, a tamo gdje ne postoje – porodilje prijave mjesto boravka u kantonu gdje je to zakonski regulisano, te tako uzimaju naknade”, pojašnjava.

Inače, kampanja Ne diskriminaciji porodilja još nije zvanično najavila događaj, a dobili su mnogo podrške. Usvojen je i slogan koji glasi “Pravo, a ne privilegija”

Kampanja je edukativnog i zagovaračkog karaktera, a već su odrađeni sastanci sa organizacijama širom BiH, susreti sa porodiljama – gdje su istakli svoje probleme.

“29. februara u Kući ljudskih prava razgovaramo u Sarajevu, 7. marta najavljujemo kampanju u holu Parlamentarne skupštine BiH, a 8. marta ispred Parlamenta pravimo susret porodilja sa zastupnicama, gdje će razgovarati o problemima i rješenjima”, kaže Mujić.

Po rođenju djeteta potreban je niz troškova, ističe, a naknada to ne može pokriti. Propisano je da porodilje u BiH mogu na odsustvu biti 12 mjeseci, a zbog niske naknade porodilje ne ostaju na porodiljskom odsustvu onoliko koliko je zakonski propisano.

Što se uslova u prodilištima tiče, Mujić ističe da su zadovoljavajući, odnosno da žene imaju sve neophodne, osnovne uslove koji ispunjavaju njihove potrebne.

U regiji su problemi slični, a Tihomir Ladišić iz zagrebačkog N1 studija kazao je da je to prije svegam ekonomski problem, a da brojne žene ostaju bez posla po odlasku na trudničko. Najava vlade Hrvatske je da će isplatiti jednokratno po 1.000 eura za svako novorođeno dijete, jer se nadaju da će tako pomoći porastu nataliteta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.