Borba za fotelje u UIO BiH: Džakula vraćao uhapšene na posao

Vijesti 28. feb 201615:59 > 19:12
N1

Direktorska pozicija u Upravi za indirektno oporezivanje BiH ostaje HDZ-u BiH. To mjesto je Čovićevoj stranci ustupio Savez za promjene, premda je dogovorenom rotacijom sada red na srpskog direktora. Naredne sedmice Vijeće ministara će raspisati konkurs.

Aktuelni direktor Miro Džakula ponovno će se kandidirati, ali o tome, kaže, neće govoriti u medijima dok ne završi konkursna procedura. Kako ta pozicija, za sada ostaje HDZ-u, Savez za promjene zadovoljiće se mjestom šefa carina. Na toj poziciji sada je SNSD-ov Zdravko Cvjetinović, koga je Džakula vratio na posao nakon što je bio uhapšen u akciji Pandora pod sumnjom da je šef zločinačke organizacije u Upravi za indirektno oporezivanje. Kako saznajemo, lider SDS-a Mladen Bosić, lično je zainteresovan da umjesto Cvjetinovića postavi svog čovjeka. Mogući kandidati su Nenad Lalić, Cvijo Medić i načelnik Sokoca, Milovan Cicko Bjelica.

Ukoliko Miro Džakula ostane na čelu Uprave za indirektno oporezivanje, pitanje je da li će rukovoditi Upravom onako kako je to do sada radio. A postao je poznat po zapošljavanju stranačkim kanalima, postavljanju direktora koji nisu bili nauspješniji na konkursnoj listi, te vraćanju na posao uhapšenih pod sumnjom za kriminal.

Zdravko Cvjetinović, koji je sada na meti SDS-a, ne samo da je vraćen na posao pod obrazloženjem da Tužiteljstvo BiH nije imalo dovoljno dokaza protiv njega, nego ga je sam Džakula i postavio za šefa carina. O tome svjedoči i ovo rješenje, gdje je Cvjetinović bio drugoplasirani kandidat. Džakula je do sada vratio najmanje 17 uhapšenih u akciji Pandora i nekoliko uhapšenih u Maestralu. I o tome svjedoče rješenja.

Treba poštovati presumpciju nevinosti, ali ne može neko osumnjičen za takva krivična djela obnašati visokopozicionirane funkcije“, komentarisao je Dragan Čavić iz NDP-a.

Miro Džakula je iskoristio diskreciono pravo i postavio Saudina Terzića za šefa sektora poreza, iako nije bio najuspješniji kandidat. Terzićevo prethodno mjesto šefa Sektora za suzbijanje prevara preuzeo je Damir Župarić. Župarić je prije toga bio šef Carinske ispostave Šamac, koju je, kako saznajemo, istraživala SIPA. Upravo Damir Župarić pominje se sada kao moguća zamjena u slučaju da Džakula ne ponovi mandat na čelu Uprave za indirektno oporezivanje.

Zaposleni u Upravi za indirektno oprezivanje u više navrata su u pismima upućenim njemu, ali i Nikoli Špiriću, upozoravali na sumnjive radnje u ovoj instituciji.

Pod vašom komandom sa navedenih maknuti nepodobni kako bi se stvorio prostor za biznis, Vaš, Božov, Zdravkov, nebitno, vi ste glavnokomandujući“, stoji u pismu zaposlenih UIO BiH.

Zbog ovih navoda niko od nadležnih nije reagovao, niti je ikada ispoštovan zaključak parlamenta BiH, u prošlom sazivu, da se ispita kriminal u Upravi za indirektno oporezivanje. Nova vlast je pred našom kamerom obećala da će aktualizirati ovu temu, ali se to još nije dogodilo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.