N1 saznaje: Osuđeni Ramo Brkić avionom napustio Hrvatsku

Vijesti 03. mar 201614:49 > 15:27

Bivši komesar policije Unsko-sanskog kantona Ramo Brkić koji je pravomoćno osuđen na 11 godina zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, te proizvodnje i trgovine drogom nekoliko dana prije početka služenja kazne napustio je BiH. N1 otkriva rutu kretanja osuđenog bivšeg komesara.

Ramo Brkić trebao se pojaviti na ročištu u Sudu BiH 29. februara ove godine u predmetu u kojem se vodi proces protiv njega, sutkinje Azre Miletić i Senada Šabića zbog primanja, odnosno davanja mita s ciljem obezbijeđivanja manje kazne u ponovljenom sudskom procesu. Nakon što se Brkić nije pojavio u sudnici u Sarajevu, ročište je odgođeno.

Dva dana ranije, bivši komesar policije Unsko-sanskog kantona je napustio BiH. On je u 5:00 sati je prešao granični prelaz Izačić nakon čega se uputio ka Zagrebu. Pet sati kasnije, kako N1 saznaje, Brkić se ukrcao u avion na zagrebačkom Aerodromu Pleso i napustio Hrvatsku.

Sutkinja Suda BiH Biljana Ćuković je odgodila ročište za 10. mart, a Sud BiH je sudskoj policiji izdao naredbu za dovođenje optuženog na nastavak glavnog pretresa.

Podsjetimo, Apelaciono vijeće Suda BiH u novembru prošle godine pravomoćno je osudilo Brkića na 11 godina zatvora zbog organizovanog kriminala u vezi sa neovlaštenim prometom drogom, te zloupotrebom položaja, dok je Senad Šabić u istom predmetu osuđen na 10 godina.

Brkić je na izdržavanje kazne trebao biti upućen 9. marta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.