Bijeg od robije: Osuđenici koji su "napustili" BiH

Vijesti 03. mar 201617:14 > 18:47
N1

Osuđeni Ramo Brkić, kako saznaje N1, dva dana prije ročišta u predmetu Azra Miletić, napustio je BiH. On je samo jedan sa dugačke liste osuđenika koji su pobjegli preko granice da bi izbjegli robiju.

Prema saznanjima N1, bivši komesar policije Unsko-sanskog kantona Ramo Brkić je 27. februara u pet sati ujutro prešao granični prelaz Izačić, te se uputio prema Zagrebu. Nakon nekoliko sati bio je na zagrebačkom aerodromu, gdje se u 10 sati ukrcao u avion. Ubrzo je napustio i Hrvatsku.

Pretpostavlja se da se Brkić uputio u Štokholm jer se navodno u Švedskoj nalazi drugooptuženi i osuđeni u istom predmetu Senad Šabić.

Podsjetimo, Ramo Brkić pravomoćno je osuđen na 11 godina zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, te proizvodnje i trgovine drogom. BiH je legalno napustio, jer mu Sud BiH nije izdao zabranu putovanja. On se trebao pojaviti na ročištu u Sudu BiH 29. februara u predmetu protiv sutkinje Azre Miletić i Senada Šabića zbog primanja, odnosno davanja mita s ciljem obezbjeđivanja manje kazne u ponovljenom sudskom procesu. Nakon što se Brkić nije pojavio u sudnici u Sarajevu, ročište je odgođeno.

Pomenuti Senad Šabić lani je napustio BiH, također u bijegu od služenja zatvorske kazne, jer je Šabić osuđen na deset godina.

U Direkciji za koordinaciju policijskih tijela u BiH, koja sarađuje sa Interpolom, potvrđeno nam je da do sada nijedna institucija u BiH nije zatražila da se protiv Rame Brkića raspiše međunarodna potjernica. Ramo Brkić nije jedini koji je osuđen u BiH, koju su onda i napustili. Na dugačkoj listi su i neka zvučna imena. Zbog propusta pravosuđa, pojedinih sudija i tužitelja, niko nije odgovarao.

“Teško je razumjeti da postupajuće vijeće nije sumnjalo da je osoba mogla napustiti BiH, s obzirom na ozbiljnost krivičnog djala, dakle postojale su mogućnosti. Tužiteljstvo je moglo tražiti, sud je mogao odrediti”, rekao je Zarije Seizović, profesor na FPN.

Dominik Ilijašević zvani Como, koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima u Varešu i Kiseljaku, najvjerovatnije se sklonio u Zadru i okolici. Nedavno se nije vratio sa dopusta u mostarski zatvor.

Ante Jelavić, koji je osuđen u BiH na 10 godina zatvora, pobjegao je u Hrvatsku 2005. godine. Županijski sud u Zagrebu je protiv njega nedavno potvrdio optužnicu za ratno profiterstvo.

Novak Đukić pred Sudom BiH je osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina, ubistva 71 civila na tuzlanskoj Kapiji. Đukić se od juna 2014. godine nalazi u Beogradu. Viši sud u Beogradu presudu iz Sarajeva, prema međudržavnom sporazumu, može priznati, ali je ročište odgođeno zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Možda najslikovitiji primjer bijega od robije je banjalučki biznismen Mile Radišić. On je u Banjaluci osuđen na tri godine zatvora zbog mešetarenja na berzi. Pobjegao je u Beograd gdje se krio neko vrijeme. Kada je odlučio da se vrati, bez problema je prešao državnu granicu i došetao u banjalučki zatvor na Tunjicama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.