VIDEO| Tužne ispovijesti korisnika narodne kuhinje u Tuzli

Vijesti 03. mar 201618:02 > 19:11
N1

U narodnoj kuhinji „Imaret“ u Tuzli danas su korisnici dobili hljeb, ali za dalje je upitno. Hljeb je došao zahvaljući dvojici donatora i 30.000 maraka koje je kantonalna vlada jučer uplatila nakon što su korisnici blokirali ulicu. Kuhinja ima dugove prema dobavljačima koji prijete tužbama.

Dževka Selimović ima 75 godina i već godinu dana sa kanticom dolazi po jedini obrok u kuhinji. Drugog jela nema.

“Do kada sam mogla raditi po pijaci, radila sam. Ne mogu više. Samo štrik i vješanje i da se objesim. Ništa više”, govori Dževka Selimović, korisnica kuhinje.

Kuhinja svaki dan, osim vikenda, dijeli hranu na 16 punktova u Tuzli, Lukavcu, Kalesiji i Gračanici. Dugovi prema dobavljačima su 270.000 maraka.

“Je li ljudski da ja tražim hljeba? Ne tražim ja ništa. Da vas povedem u stan vidjeli biste šta imam. Ne mogu jesti zidove. Moj sin i ja krišku hljeba smo popolovili“, priča Azra Hajrulahović, korisnica kuhinje.

“I mnogi će se ovdje pojaviti iz firmi koje se raspadaju. Sve će doći ovdje i tražiti neki obrok. Da prehrane porodicu. Pošto obroka nema, neće ni biti, dokle god ovi tajkuni rade po svom”, kazala je Indira Čaškić, korisnica kuhinje.

Merhamet, koji upravlja kuhinjom, ima povrće sa vlastititog gazdinstva i zalihe kurbanskog mesa. Kantonalna vlada godišnje se obavezala na 315.000 maraka koje su uglavnom išle za hljeb. Sredstva nisu uplaćena i zavladala je nestašica hljeba. Dalje finansiranje je upitno.

“Cijena jednog obroka je 3,90. Na godišnjem nivou to je 2 miliona i 100 hiljada. Mi imamo svoje projekte, finansiramo se jednim dijelom od kantona i općina koje daju neka minimalna sredstva”, kazala je Mensura Husanović, direktorica Regionalnog centra „Merhamet“ Tuzla.

Pomisao da se ne bi više mogli hraniti u kuhinji, kod ovih ljudi izaziva očaj i bespomoć.

“Korisnica sam narodne kuhinje 20 godina. Samohrana sam majka, ne radim. Kuhinja mi je dobrodošla od ponedeljka do petka. A šta ako nestane? Nema hljeba. Šta ću ja? Kako ću hraniti dijete? Sebe? Nemam odakle. Katastrofa je to”, rekla je Tima Alić, korisnica.

Samo napraviti samoubistvo. Ništa više, jer nemam odakle”, kazala je Dževka Selimović, korisnica kuhinje.

Iz Kantonalne vlade nam je rečeno da je do sada uplaćeno 80.000 maraka od planirane cifre za prošlu godinu, a ostala sredstva će biti realizovana u skladu sa prihodima u budžetu.

Narodna kuhinja “Imaret” u Tuzli postoji 11 godina. Ovdje se priprema jedini obrok za 2.500 osoba. Ukoliko ne bude hrane i hljeba, većina korisnika ostat će gladna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.