Iz Međunarodne osnovne škole Sarajevo najavili tužbe

Vijesti 07. mar 201616:54 > 16:59
N1

Nakon što je Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo objavilo rezultate istrage na osnovu koje je ustanovljeno da dječak Mahir Rakovac koji je izvršio samoubistvo skočivši sa zgrade nije bio zlostavljan, iz Međunarodne osnovne škole Sarajevo su najavili tužbe i i prijave kod nadležnih pravosudnih organa u Bosne i Hercegovini.

Kako navode u saopštenju, dio javnosti podstaknut nastupima očuha i ohrabren navodima koje su plasirali neki mediji, te udruženim aktivnostima na društvenim mrežama, kolektiv Međunarodne osnovne škole proglasili su krivim za tragičnu smrt rahmetli M. R., a imena pojedinih njihovih učenika i su javno objavljena, uz pozive na javni linč i osudu.

“Sve navedeno predstavlja jedinstven primjer zloupotrebe medijskog prostora i manipulacije dobronamjernim dijelom javnosti vršene od nesavjesnih pojedinaca, na šta ukazuju i rezultati provjere navoda obznanjenih javnosti u petak, 4. marta, od strane glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo, kojim se ove tvrdnje jasno odbacuju kao neosnovane”.

“Uprava Međunarodne osnovne škole je od početka ove ružne i orkestrirane kampanje odgovarala na sve zahtjeve predstavnika zvaničnih organa pravosuđa, nadležnih inspekcijskih organa, Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i drugih organa uključenih u proces provjere navoda, te se trudila biti na dispoziciji roditeljima čija djeca su učenici ove obrazovne ustanove a koji su opravdano bili vrlo zabrinuti za sigurnost ali i psihičko stanje svoje djece u situaciji u kojoj smo svi bili zbunjeni i zatečeni”, navodi se u saopštenju.

Uprava škole, iskazujući povjerenje u zvanične organe vlasti i pravosuđa a time i poštovanje prema javnosti, koja također treba da poštuje ovakav osjetljiv proces, a u interesu neometanog provođenja istrage, suzdržavala se od davanja bilo kakvih komentara. Izuzetak je bio javni nastup generalnog direktora škole, koji je bio rezultat velikog pritiska javnosti, navode iz Međunarodne osnovne škole.

“Kako je javnosti poznato, Tužilaštvo Kantona Sarajevo se oglasilo i objavilo rezultate provjere spomenutih navoda, iz kojih jasno i nedvosmisleno proizlazi da ne postoje dokazi koji bi ukazali na postojanje bilo kakvog krivičnog djela, da rahmetli M. R. (kao ni drugi dječak često navođen kao glavni svjedok) nije ni fizički ni seksualno zlostavljan, a uz jasnu napomenu da odgovore na ostala pitanja treba da daju ‘psiholozi, pedagozi, šira društvena zajednica i roditelji djece”, stoji u saopštenju.

Na našu veliku žalost, protiv svih onih koji su našim učenicama i učenicima, roditeljima naše djece, uposlenicama i uposlenicima te upravi Škole nanijeli štetu iznošenjem laži, te pridonijeli da se sistemski u proteklim mjesecima uništava naš ugled i kredibilitet, koji teškim radom i naučnim i stručnim zalaganjem gradimo skoro dvadeset godina, bit ćemo prinuđeni da djelujemo pravno, podnošenjem tužbi i prijava kod nadležnih pravosudnih organa u Bosne i Hercegovini”.

Iz Međunarodne osnovne škole u Sarajevu su se zahvalili roditeljima učenika, uposlenicima, prijateljima i svršenicima te škole na podršci, te svima onima koji su korektno, objektivno i pristojno nastupali u javnom prostoru koji se odnosio na ovaj slučaj.

“Ostaje gorka istina. Jedan mladi život više nije među nama. Mladić koji je tek trebao doprinositi razvoju svoje zemlje. Radovati se životu…”, navode u saopštenju. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.