Godišnjica smrti generala Mustafe Hajrulahovića Talijana

Vijesti 08. mar 201614:59 > 15:00
Općina Centar

U organizaciji Udruženja generala BiH u haremu Alipašine džamije, polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje članovi porodice, saborci i prijatelji u utorak 8. marta 2016. godine odali su počast i obilježili 18. godišnjicu smrti generala Mustafe Hajrulahovića Talijana.

Općina Centar
Općina Centar
Općina Centar
Općina Centar
Općina Centar
Općina Centar

U ime Općine Centar i Udruženja generala BiH zajednički cvijeće su položili dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća sa svojim zamjenikom Slavenom Kovačevićem i savjetnikom Harisom Vlajčićem, te generali Atif Dudaković, Vahid Karavelić i Enver Hadžihasanović.

Ovom prilikom predsjedavajući Ajnadžić je prisutnima kazao da imamo razloga biti ponosni na lik i djelo Mustafe Hajrulahovića, koji je bio ljudska gromada i čovjek pun srčanosti i odlučnosti da dođe do cilja, uzoran sin, otac, prijatelj, komandant i general.

“Mi koji smo bili sudionici rata i imali priliku da budemo pod komandom ili zajedno sa našim rahmetli generalom Talijanom, imali smo šta naučiti i bili smo privilegovani da smo blizu njega. Danas želim posebno istaći da bi i on, da je među nama, sigurno podržao vraćanje dostojanstva onima koji su branili državu Bosnu i Hercegovinu, odnosno svim patriotama. Zato želim da ovom prilikom, na ovaj dan ponosa i tuge, pozovem sve institute koji se bave pisanjem historije o važnim događajima i ličnostima, da pišu i o našem generalu Hajrulahoviću i o svim herojima širom države Bosne i Hercegovine. Siguran sam da je to investicija za državu BiH i njenu autentičnu historiju. Ukoliko mi ne budemo pisali istinu o nama doći će neko drugi koji će nam skrojiti kaput koji nećemo moći obući”, istakao je Ajnadžić.

Mustafa Hajrulahović Talijan je bio prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH. Umro je u 41. godini života od srčanog udara.