Grabar-Kitarović: Nećemo se miješati u politiku unutar BiH

Vijesti 08. mar 201615:04 > 15:12
N1

Članovi predsjedništva BiH počeli su zvaničnu posjetu Hrvatskoj, a nakon sastanka Dragana Čovića, Mladena Ivanića i Bakira Izetbegovića sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović uslijedilo je obraćanje medijima.

Nakon srdačne dobrodošlice, predsjednica Hrvatske Grabar-Kitarović istakla je važnost konstruktivnih razgovora održanih danas, koji su protekli u srdačnoj atmosferi.

“Nalazimo se godinu dana nakon mog posjeta BiH, koji je bio i prvi službeni posjet prijateljskoj BiH. Možemo razgovarati o ozračju prijateljstva i saradnje na euroatlantskim integracijama BiH”, kazala je.

“Uz pitanja integracija, mogli smo raspravljati i o bilateralnim pitanjima. Izražavam jasnu i čvrstu podršku BiH u članstvu u EU i NATO-u. U Republici Hrvatskoj i našim diplomatama imate snažne zagvornike tog puta, jer članstvo BiH u EU i NATO-u je jedan od preduslova za trajni mir u jugoistočnoj Evropi. Zainteresovani smo i za sudbinu hrvatskog naroda u BiH, kao i u politički i privredni prosperitet”, izjavila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Najavila je i punu političku i tehničku podršku na tom pitanju.

“Što se MAP-a tiče, vjerujem da ćemo uz saradnju sa BiH koja mora izvršavati kriterije registracije vojne imovine, nadam se da ćemo u Varšavi moći razgovarati i o aktiviranju za BiH”.

Kazala je da bi državni sportazom o partnerstvu trebao pružiti tehničke pretpostavke za svaku saradnju na polju EU integracija.

Naglasila je da su odnosi dvije zemlje dobri, da ima nekoliko otvorenih pitanja – te da postoji dobra volja za rješavanje.

“Nadam se da će se početi sistemski rješavati otvorena pitanja i postavljati prepostavke za snažniji privredni razvoj između dvije zemlje”, naglasila je.

“Podržavam razvoj saobraćajne i energetske infrastrukture, nadam se da ćemo osigurati sredstva za sufinansiranje Jadransko-jonske ceste i koridora 5C”, riječi su predsjednice Hrvatske u obraćanju medijima.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednica Hrvatske je kazala da se ta zemlja neće miješati u unutrašnja pitanja susjedne BiH, ali da će raditi na još većem poboljšanju bilateralnih i mulitlateralnih odnosa, i članstvu BiH u EU i NATO-u. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.