Ćudić: Žene su diskriminisane prilikom zapošljavanja

Vijesti 08. mar 201615:23 > 15:26
N1

Mirna šetnja Aktivistkinja Fondacije CURE, koja se održava tradicionalno već 10 godina , održana je i danas.

Cilj je bio ukazati na diskriminaciju žena i na nasilje koje svakodnevno trpe u bosanskohercegovačkom društvu. Poručile su da nemaju razloga za slavlje.

“Danas u BiH žene pogotovo žive u siromaštvu ili na granici siromaštva , čine većinom nezaposlenog stanovništva , pogotovo kada se radi o mladim ženama i visokoobrazovanim ženama. Izložene smo različitim oblicima nasilja, da li je to nasilje u porodici, da li je to nasilje na ulici , da li je na poslu da li se radi o nasilju na internetu a društvenim mrežama , od strane države, državnih institucija, koje te stavljaju u određeni okvir gdje ti moraš da sljeduješ određene zakone i određene procedure, a sa druge strane si totalno nevidljiva”, kazala je Vedrana Frašto iz fondacije CURE. 

Prošetale su do Federalnog parlamenta gdje su im se priključile i porodilje, profesorice , zastupnice u Federalnom parlamentu i Skupštini kantona .

“Morali bismo posmatrati poziciju žene u različitim sferama od tržišta rada , preko politike, kulture , nauke itd. Međutim, ono što je činjenica jeste da položaj žene u svim ovim sferama nije zadovoljavajući . Veliki broj formalnih prava koegzistiraju na papiru , jednostavno se ne pretaču u životnu realnost i onda imamo taj rodni jaz”, riječi su Sanele Bašić, profesorice na FPN-u.

Sabina Ćudić, zastupnica u skupštini Kantona Sarajevo kaže: “Deklarativno bi istakla diskriminaciju prilikom zapošljavanja, samo činjenicom što su žene, borimo se zatim za veću zastupljenost žena na rukovodećim pozicijama, i dalje smo u situaciji da žena mora biti duplo ili tri puta bolja od muškog kandidata kako bi dobila posao kako bi bila izabrana na funkciju, kako bi se našla na listama, kako bi bila izabrana unutar stranaka prije svega, demokratija se prvo mora desiti unutar stranaka da bi se desila i van stranaka.”

Kada je u pitanju položaj žena na tržištu rada istakle su da se tu nije nešto značajno promjenilo te da su žene još uvijek podređene.

“Još uvijek im se postavlja ono pitanje , da li mislite zatrudniti , da li mislite uzimati porodiljsko bolovanje , pa je to nažalost vrlo jedna diskriminirajuća fakta koja određuje njihovu sudbinu i da li će se one zaposliti ili ne”, stav je Jasne Duraković, zastupnice u Federalnom parlamentu.

Iako se u proteklih 20 godina postigao značajan napredak kada je riječ o ljudskim pravima žena i ravnopravnosti spolova, žene su još uvijek često diskriminisane, te u neravnopravnom položaju. Poručeno je ovo sa svih skupova koji su održani povodom 8. marta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.