Jasna je rat provela u BiH, a karijeru ostvarila u SAD-u

Vijesti 09. mar 201614:11 > 15:59
N1

Jasna Burza je odrastala u Bosni i Hercegovini tokom rata, a diplomirala je na Univerzitetu Minnesota i koledžu Saint Benedict.

Posjeta Minnesoti kada je imala 18 godina nije samo promijenila nju, nego njenu cijelu budućnost. Kao jedna od prvih studentica programa PeaceTrails koji okuplja mlade lidere na Univerzitetu St. John i koledžu Saint Benedict, Burza je imala mogućnost da nastavi mirovne studije u nadi da će postati politički lider u njenoj rodnoj Bosni i Hercegovini. 

No, čini se kako se svaki put kada je pokušavala napustiti Minnesotu uvijek vraćala tom gradu. Za Burzu zvuk granata i bombi su bile svakodnevne pojave dok je odrastala u rodnoj zemlji.

“Kada su započela bombardovanja, svi su morali napustiti grad tako da sam završila kod nekih rođaka i komšija bez roditelja. Tokom tri mjeseca sam bila u izbjegličkom kampu u Hrvatskoj”, priča Burza.

Ranih ‘90-ih godina Burza se sama premjestila u taj izbjeglički kamp. Tri mjeseca kasnije, spojila se sa majkom. Devet mjeseci od toga, vratili su se kući tokom ratnog stanja.

“Spavali smo na madracima na podu, daleko od prozora, ali majka je ostajala budna cijelu noć posmatrajući šta se dešava”, dodaje Burza.

Njen otac je premješten u koncentracioni logor a njegovo odsustvo je uzelo danak.

“Odveli su ga na bojno polje i ljudi su bili korišteni kao ljudski štitovi. To je zaista ostavilo danak na njemu”, govori.

Burza je uvijek ulagala ogromne napore tokom odrastanja: pridruživala se sekcijama u školi i radila nakon škole kako bi pomogla roditeljima da plate stanarinu, a nikad nije smatrala da bi koledž mogao biti opcija.

“Odrasla sam bez mnogo mogućnosti”, kazala je Burza. “Rečeno mi je: ‘Ti si žena, ovo su stvari koje možeš uraditi i stvari koje ne možeš’ i to je bilo usađeno u mene”.

No, sve to se promijenilo kada ju je pozvao bivši privremeni predsjednik i mentor Univerziteta St. John Dan Whalen.

“Napravio je program koji je nazvao PeaceTrails”, kaže Burza. “Veoma se zainteresovao za Bosnu i želio je da razumije šta se desilo tako da je donio iskustva tri osobe različite vjere u to”.

Najmlađa u grupi, Burza, bila je pozvana nazad da prisustvuje koledžu Saint Benedict kao redovni student. “Šest mjeseci kasnije Dan me je nazvao i rekao: Želim da imaš fakultetsko obrazovanje”, izjavila je Burza.

Diploma sa St. Benedicta a kasnije i Instituta Humphrey javne politike ju je odvela do poslova u UN-u i Međunarodnog komiteta Crvenog križa u Ženevi.

“Željela sam da posvetim svoj život radu za ove organizacije koje su zaista željele da promijene stvari na međunarodnom nivou”, dodaje.

Ali nakon što je proputovala svijet zbog posla, može se reći kako je pronašla Minnesotu, ili je Minnesota pronašla nju. U tom gradu je upoznala supruga i odlučila je da se odrekne letova avionom za nešto više.

“Prije sedam godina sam izgubila dijete i tada je sve krenulo da se mijenja. Počela sam da ispitujem sebe šta želim da radim i da li radim ispravne stvari”, objašnjava Burza.

Nakon što je napustila posao u prodaji, dobila je dvoje djece. Burza je rekla kako njen cilj nije da promijeni svijet već da pomaže ljudima da promjene vide iznutra.

Prije šest gopdina je postala građanka Amerike i kazala je kako je to najbolja država na svijetu. Ova majka dvoje djece drži govore u raznim kompanijama, poput U.S. Bank, ostatak vremena drži konsultovanje o biznisu i vrši podučavanja, većinom žena, koje se nadaju da će osnovati svoje kompanije.

“Smatram da postoji toliko dobrote u svima nama ali smo zapeli zbog nečega lošeg što nam se desilo”, govori.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.