Interresorna grupa: Dogovorena tehnička pitanja za izbore

Vijesti 09. mar 201614:46 > 14:56
N1

Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva na 13. sjednica svog rada uspjela je riješila tek tehničke preinake Izbornog zakona koje se odnose na povećanje preferencijalnih glasova za 30 posto u na izborima za Skupštine kantona, entiteta i Parlamenta BiH, odnosno 15 % za izbor dužnosnika u općinska vijeća i gradske skupštine.

Također dogovoreno je učešće žena na zatvorenim kompenzacijskim listama za Parlament.

Nismo uspjeli riješiti bitna politička pitanja, jer nije postojao konsenzus“, kazao je Halid Genjac, član Interresorne radne grupe.

On je dodao da se pred Interresornom radnom grupom nisu našla rješenja za presudu “Sejdić – Finci” i presudu Ustavnog suda za Grad Mostar pokušat će riješiti predstavnici SDA i HDZ-a.

Genjac je potvrdio kako u slučaju izbornih pravila za Grad Mostar SDA predlaže model po kojem će Mostar imati jedinstvenu administraciju, budžet, gradonačelnika i njegovog zamjenika i dvije podjedinice kojima se onemogućava majorizacija bilo kojeg naroda.

Komentirajući ovaj model Borjana Krišto, članica Interresorne grupe iz HDZ-a, kazala je da se ova stranka zalaže za Grad Mostar po principu jednake vrijednosti glasa što je i suština odluke Ustavnog suda FBiH, te da je model SDA podjela Mostara na dvije općine.

Podsjetimo da je član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, Bakir Izetbegović jučer izjavio kako su SDA i HDZ blizu rješenja za izbor članova predsjedništva BiH, odnosno implementacije presude u predmetu Sejdić i Finci koja bi se radila po tzv. Fileovom modelu.

Pojašnjavajući Halid Genjac je danas potvrdio kako se razmišlja o teritorijalnom zaokruživanju općina sa tzv. hrvatskom i bošnjačkom većinom te mješovitih općina iz kojih bi se birali članovi Predsjedništva u jednoj izbornoj jedinici koju čini Federacija BiH.

Izmjene izbornog zakona moraju biti završene do kraja aprila, tj. proći parlamentarnu proceduru jer se raspisivanje lokalnih izbora očekuje 2. odnosno 3. maja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.