Saznajte koja su zanimanja tražena i kako do posla u BiH

Vijesti 09. mar 201616:58 > 19:25
N1

BiH iz mjeseca u mjesec bilježi porast broja nezaposlenih. Najposjećeniji portal za zapošljavanje u BiH objavio je svoju analizu potreba tržišta rada. Pogledajte koja su deficitarna zanimanja u BiH, a ukoliko ste među suficitarnim, postoji rješenje i za vas.

U 2016. godinu ušlo je skoro 540 hiljada ljudi koji nemaju posao. Kada su u pitanju najtraženija zanimanja, prema istraživanju portala posao.ba, po prvi put se pojavljuju određene izmjene u odnosu na protekle godine.

Među 10 najtraženiji zanimanja su i dalje prodavači, komercijalisti, programeri, medicinari, pa se tu nađe mjesta i za oblast građevinarstva. Bilježi se nagli porast potražnje programera i po prvi put su tu zastupnici u prodaji osiguranja.

Pored uobičajenog poznavanja engleskog jezika i rada na računaru, poslodavci traže i dodatne vještine.

“Pored tih nekih specifičnih tehničkih znanja i vještina od kandidata se traže i neke dopunske vještine koje nisu isključivo vezane za struku. To su komunikativnost, odgovornost, analitičnost, sposobnost samostalnog donošenja odluka”, ističe Edina Šehović.

Tržište je i dalje prezasićeno administrativnim radnicima, ekonomistima, menadžerima i serviserima informatičke opreme.

S druge strane, posla najviše ima za zdravstvene radnike, prodavače, elektrotehničare ali i za razne zanate, koji su sve popularniji na tržištu rada.

Ukoliko nemate neke od navedenih vještina ili je Vaše zanimanje među suficitarnim onda bi trebali razmisliti o prekvalifikaciji. Stručnjaci upozoravaju da sistem obrazovanja već godinama ne prati potrebe tržišta rada, tako da će prekvalifikacija biti sve neophodnija, kako bi se smanjio broj nezaposlenih.

Za prekvalifikaciju moguće je aplicirati u službama za zapošljavanje gdje su besplatne. Da bi bila što efikasnija, poželjno bi bilo da se prekvalifikacija prilagodi poslodavcu.

“Mi smo zadnje dvije godine zahvaljujući praksi koja postoji u regionu i podršci drugih, osmislili program koji se zove prekvalifikacija dokvalifikacija za poznatog poslodavca. Nizom konsultacija sa poslodavcima koji kreiraju tržište rada”, dodaje Igor Kamočaji.

Trenutno je najveća potražnja u oblasti drvne i metalne industrije, te poljoprivrede, ali praksa pokazuje da ta zanimanja nisu popularna, pa i dalje imamo upražnjena radna mjesta i prekvalifikacije za te oblasti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.