Barbarić: Izbjeglička ruta preko BiH bi se ispolitizovala

Vijesti 10. mar 201609:34 > 10:03
N1

"Balkanska izbjeglička ruta" od jučer je službeno i zatvorena. Naime, Slovenija je počela primjenjivati novi režim ulaska u Šengensku zonu i više ne prima izbjeglice bez validnih pasoša i viza. Hrvatska je uradila isto, kao i Srbija i Makedonija.

Na pitanja kako bi promjena rute mogla utjecati na BiH, odnosno očekuje li se sada njihov dugo najavljivani prolazak odgovore je dao Dražen Barbarić, politolog sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Mostaru.

Izbjeglička ruta je zatvorena, a migranti bez validnih dokumenata i viza neće moći ući u zemlje Evropske unije.

To je bilo očekivano. Samo je bilo pitanje vremena da krene domino efekt, jer se čekala odluka Austrije. Svi su govorili kada Njemačka, u ovom slučaju Austrija, zategne konce, zemlje na balkanskoj ruti će učiniti istu stvar jer nijedna zemlja ne želi postati sabirni centar“, rekao je Barbarić za N1.

Humanitarne pomoći za izbjeglice nema, kiša pada danima i čini se da će granica s Makedonijom ostati zatvorena.

Čini se da je najbolja opcija koju je Turska predožila. Izbjeglice koje nemaju izglede za azil da se vrate u Tursku, a ostali da se iz Turske transferiraju u evropske zemlje. Na taj prijedlog su skočile sve organizacije koje se bave ljudskim pravima. Šengenski režim je krahirao, Europol ne nadzire u pravoj mjeri sve granice. Jednostavno, na institucionalnoj razini EU sve je krahiralo”, rekao je Barbarić.

Ipak, on je istakao da je EU ostala konsistenzna i otvorena prema izjeglicama.

Nove rute definitivno mogu utjecati na stabilnost.

Smatram da je odnos na relaciji Berlin-Ankara najvažniji faktor za stabilnost. Za očekivati je da se stvore nove rute s ozbirom na potencijalne nove rute i broj novih izbjeglica evropskom tlu, a posebno na grčkom. Veliki broj migranata će tražiti nove kanale i tu su sve opcije otvorene.

BiH nova ruta?

Ako bi gledali geografski onda postoji mogućnost. Kada bi se otvorila neka južnija ruta, koja bi uključivala BiH, ne znam koliko bi to odgovaralo migrantima jer ako uđu u BiH ili Hrvatsku, a svi ostali okolo zatvore granicu, onda izbjeglice nemaju kuda proći do “srca EU”“, kazao je gost Novog dana.

On je naglasio i da bi eventualna ruta preko BiH dodatno zakomplikovala situaciju u BiH.

Mislim da bi to zakompliciralo priču i na unutrašnjim procesima kao i na putu BiH ka EU s obzirom da se kod nas sve može i pokušava ispolitizirati“, mišljenja je Barbarić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.