"Neće biti dogovora, najbolje da Eurostat završi popis"

Vijesti 10. mar 201616:46 > 19:15
N1

Rok za objavu rezultata popisa stanovništva sve je bliži, a entitetski zavodi i državna Agencija za statistiku i dalje ne mogu da se slože koga u BiH smatrati rezidentnim, odnosno stalnim stanovnikom, a koga ne. Šta ako do dogovora ne dođe, može li Eurostat sam objaviti rezultate?

Jesu li rezidenti oni koji rade i školuju se izvan BiH? To je pitanje na koje nema zajedničkog odgovora. A takvih je između 300 i 400 hiljada građana BiH. Prema ranije dogovorenim pravilima, status rezidenta izvodi se na osnovu odgovora datih u prvih sedam pitanja popisnice. Iz Entitetskog zavoda RS-a naknadno su tražili da se i pitanje broj 40, o radu i školovanju u inostranstvu, uzme u obzir.

“Šta bi to značilo ako u jednom naseljenom mjestu imate stanovnike koji su po popisu nazovi rezidenti, a oni apsolutno nisu rezidenti i kako bi onda planirali u tim mjestima od vrtića do škole, itd.”, navodi Radmila Čičković.

Iz Federacije BiH stiže suprotno mišljenje. Ako bi se pitanje 40 uzelo u obzir – to bi značilo da bi iz ukupnog broja stanovništva bio isključen određeni broj stanovništva koji po svim ostalim kriterijima ima status rezidenta. Mišljenja su da bi time najviše bili oštečeni Bošnjaci. Stavovi su tako ostali suprotni, a rokovi teku. Zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH, Fadil Fatić nije optimističan te predlaže…

“Po meni je najbolja opcija da Vijeće ministara BiH prepusti Eurostatu i IMO timu da oni završe ovaj posao. To je najbolja opcija. Evidentno da mi u BiH nismo u stanju da uradimo ovaj posao”.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović za N1 je rekao da to nije moguće. Osmanović kaže, oni mogu pomoći ali ne može niko za nas raditi taj posao. Objava rezultata predviđena je reformskom agendom, ključna je i za dalji evropski put . Prije tačno mjesec dana predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da objavu rezultata možemo očekivati za nekoliko sedmica.

“Mislim da su tu stvar razvija u vrlo pozitivnom procesu, a posebno je važna činjenica da će biti nemoguće odgovoriti na upitnik ako nemamo podatke iz samog popisa”, govorio je u februaru Zvizdić.

Rok da usaglasi metodologija je 15. mart, a krajnji rok za objavu rezultata popisa stanovništva je 1. juli. Poslije toga rezultati će biti nevažeći, a 50 miliona maraka, koliko je potrošeno na provođenje popisa, će propasti.

Statističari će zapravo u ponedjeljak još jednom pokušati doći do dogovora. No jučer nakon sastanka bilo je jasno da su njihovi stavovi dijametralno suprotni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.