Kovačević: Roditelji moraju nadzirati djecu na internetu

Vijesti 12. mar 201610:40 > 10:41
N1

Društvene mreže su već dugo poprište cyber kriminala. Od hakera i cyber kriminala strahuje cijeli svijet. Ni BiH i njeni građani, koji koriste internet, nisu imuni. Jedan od najčešćih oblika cyber kriminala jesu prevare i krađa identiteta radi počinjenja nekog krivičnog djela.

No, odavno su meta i djeca, koja već od nekoliko godina starosti koriste internet. Posljednji slučaj, koji je potresao regiju, je onaj u kojem je muškarac od 51 godinu vrbovao djevojčicu od 13 godina i namamio je u hotel.

O toj temi smo razgovarali sa Goranom Kovačevićem sa Fakulteta za kriminalistiku Sarajevo.

Djeca sve ranije počinju koristiti internet. Samim tim su više izloženi opasnostima koje vrebaju online. Na pitanje kako zaštititi dijete od neprikladnih sadržaja i opasnosti koje vrebaju online je odgovorio:

Internet je tehnologija koja je u skladu sa vremenom današnje djece. Televizor je bio tehnologija generacije mojih roditelja. Današnjoj djeci je internet jedan od načina njihove komunikacije. Roditelji trebaju posvetiti prvenstveno pažnju tome šta njihova djeca pretražuju. Ne može niko sebi dozvoliti da ne zna šta i kako radi njegovo dijete. Bez obzira što je roditeljima teško i što imaju mnogo obaveza, oni moraju nadzirati djecu. Potrebno je organizovati razne seminare da se roditeljima objasni koji su to sve zamke na koje djeca mogu naići tokom korištenja interneta“.

Kovačević je rekao kako postoje mjere zaštite za djecu i da se na računar može instalirati softver koji će nadzirati komunikaciju djece.

Postoje brojni problemi, od online kockanja, korištenja žiro računa roditelja, razgovora sa osobama čiji identitet nije poznat, a to je na internetu svakodnevnica. Ako uzmemo slučaj koji ste naveli u vezi vrbovanja 13-godišnjakinje, ne mora značiti da je gospodin na Facebooku imao 50 godina, jer Facebook dozvoljava anonimnost, a dijete od 13 godina ne može odvojiti bitno od nebitnog. S obzirom da dijete 70 posto vremena provodi ispred računara, ono nije u stanju da stekne društveno iskustvo.Potpadaće pod razne uticaje. Na internetu se također i vrbuje u terorističke organizacije”, komentarisao je.

O tome koliko je pogrešno objavljivati fotografije svoje djece na društvenim mrežama je kazao:

“U Srbiji su oteli dijete na osnovu fotografije koja je bila na Facebooku. Većinu video sadržaja su postavili roditelji, a ne djeca. Postoji i još jedan trend u cyber prostoru, a to su grupe protiv onih koji su orijentisani prema nekim seksualnim orijentacijama. Treba kazniti onog koji je napravio tu grupu, a napravili su je djeca od 17 godina. Ja bih savjetovao da se u što manjoj mjeri stavljaju fotografije na Facebook, ili ako već mora, da se ne može zaključiti gdje je snimljena”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.