NUNDS i NDNV zahtijevaju kazne za napadače na ekipu N1

Vijesti 13. mar 201621:38 > 21:44
Facebook

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražili su večeras od nadležnih organa Srbije da učestvuju u identifikaciji, privođenju i kažnjavanju ljudi koji su napali novinare N1 televzije i Višegradu.

NUNS i NDNV traže to traže vlasti svoje zemlje jer zbog mogućnosti da su među napadačima i državljani Srbije, koji su organizovano došli na skup Ravnogorskog četničkog pokreta u gradu na istoku BiH, prenose srbijanski mediji.

“NUNS i NDNV smatraju da država Srbija treba da ponudi iskrenu pomoć nadležnim organima susjedne države u rasvijetljavanju fizičkog napada na reporterku i snimatelja N1 televizije, ali i da osudi ovaj ekstremistički skup u kojem je učestvovao veliki broj građana Srbije, a koji je organizovan povodom obilježavanja 70. godišnjice hapšenja četničkog vođe Draže Mihailovića”, navodi se u saopštenju.

Ova novinarska udruženja ukazala su da je današnji incident podsjetio koliko je težak posao novinara i medijskih radnika u cijeloj regiji, obzirom na, kako se navodi “progresivan rast nacionalističkih i ekstremističkih pokreta u kontekstu nezacijeljenih rana iz ratova devedesetih”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.