Izostala osuda entitetskih vlasti povodom napada na ekipu N1

Vijesti 15. mar 201618:56 > 19:05
N1

Sjednica Predsjedništva Vijeća naroda RS-a prekinuta je nakon što nije prihvaćena inicijativa Kluba Bošnjaka da se osudi napad pripadnika Ravnogorskog pokreta RS-a na novinarske ekipe u Višegradu.

Bošnjački klub podržali su i izaslanici hrvatskog kluba u Vijeću naroda te napustili sjednicu. Od dužnosnika entiteta za sada je jedino ravnatelj policije RS osudio napad.

Vaš posao je hljeb sa sedam kora, poput policijskog“, kaže direktor policije RS, osuđujući napad na novinarske ekipe u Višegradu.

Gojko Vasić dodaje da je posao okružnog Tužilaštva u Istočnom Sarajevu, da procjeni da li napad na ekipu N1 ima elemente krivičnog djela.

Mi osuđujemo bilo kakav verbalni ili fizički napad na novinare. Znamo da je vaš posao hljeb sa sedam kora kao policijski. Da li ima krivičnog djela o tome tužilac odlučuje jer gleda šta može na sudu dokazati i završiti“, rekao je Gojko Vasić, direktor policije RS.

Niko iz vrha entitetske vlasti nije reagovao, osudio ili zatražio odgovornost za dešavanja u Višegradu.

Verbalni i fizički napad na ekipu N1 u Višegradu za sada je prošao sa prekršajnim nalogom od 600 KM. Izostala je, ali još se očekuje, zvanična osuda entitetskih vlasti.

Osudu je na dnevni red Vijeća naroda htio staviti predsjednik Kluba Bošnjaka. Preglasan je, a sjednica prekinuta zbog nedostatka kvoruma.

Nismo imali potrebnu većinu. U znak protesta jedan dio iz kluba Hrvata je napustio, nije bilo kvoruma. Očekujemo od vlasti RS i Srbije da se ograde od postupanja Ravnogorskog pokreta koji nastavljaju zastupati fašističke ideje te ime raspiruju nacionalnu i vjersku netrpeljivost“, kazao je Mujo Hadžiomerović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

Od pravosuđa bošnjački delegati traže da se promptno djeluje i iz registra brišu udruženja poput Ravnogorskog pokreta.

Postupanja u Višegradu nisu jasno osudili ni predstavnici opozicionih stranaka u RS, okupljenih oko Saveza za promjene.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.