Bh. sportisti pomažu Milošu Božoviću koji je u komi 2 godine

Vijesti 17. mar 201610:24 > 10:26
N1

Mladi golman Slavije Miloš Božović doživio je tešku povredu 31. augusta 2014. godine od kada je u komi.

Za njegovo liječenje je potrebno 150.000 eura, a u svrhu prikupljanja novca će između ostalog biti organizovana humanitarna utakmica na kojoj će zaigrati poznati humanitarci, sportski novinari, bivše nogometne zvijezde iz BiH i Srbije te mnogi drugi. Utakmica je večeras u 19 sati u dvorani Slavija u Lukavici, a uoči utakmice sa organizatorom i učesnikom razgovarala je Minela Jašar.

Do sada je prikupljeno 170.000 KM, što je pola od onoga koliko je potrebno da Miloš Božović ode u Štutgart, gdje bi ga mogli probuditi iz kome.

Ovo se može svakome desiti, pogotovo sportistima na terenima gdje nemaju zaštitu. Inicirali smo mnoge ljude, saveze, kolektive i nogometne saveze, poslali pisma UEFA-i i FIFA-i kako bi ih obavijestili, a željeli smo i da svako na svoj način pošalje poruku da je danas u pitanju Miloš, sutra može biti drugo dijete u pitanju. Potrebno je da se nađe mehanizam kako bi se znalo šta raditi u ovim situacijama”, komentarisao je Sinan Sinanović, jedan od organizatora.

Mnogi sportisti su najavili svoj dolazak na večerašnju utakmicu kako bi podržali ovu humanitarnu akciju, a neki od njih su i Dragan Škrbić, Elvir Bolić, Mladen Krstajić, Muhamed Konjić, Milomir Odović, Predrag Pašić.

Dragan Škrba, bivši igrač Željezničara i član Upravnog odbora Slavije, bio je prisutan taj dan kada je Božović doživio nesreću.

Povreda nije izgledala strašno. Dobio je udarac u glavu, i nije izgledalo da će završiti tako kako je završilo – od jednog udarca u glavu, Božović leži u komi već godinu i osam mjeseci. Pola novca je do sada prikupljeno i nadam se da ćemo ispuniti ciljeve da ozdravi i da se vrati terenu“, rekao je Škrba.

Nažalost ni država ni savezi ni klubovi nisu u situaciji da pomognu kad su ovakve povrede u pitanju. Današnjim okupljanjem želimo na human način da se svi udružimo kako bi prikupili sredstva za Miloša. U sportu je sve nepredvidivo. Klubovi su siromašni i potreban nam je zakon o sportu kako bi znali kako da pomognemo i da li da privatizujemo klubove ili ne. Situacija se mora riješiti“, dodao je Škrba.

Kazao je i da bi Miloš Božović iduće sedmice trebao putovati u Štutgart.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmreža Twitter | Facebook.