N1 u Ošvama: Ne želimo u IZ ući licemjerno, nego ponosno

Vijesti 17. mar 201613:24 > 13:26
N1

Predstavnik grupe muslimana iz sela Ošve kraj Maglaja Izet Hadžić započeo je razgovore sa Islamskom zajednicom u BiH na poziv glavnog imama iz Maglaja i muftije zeničkog.

Prvi razgovor je prema riječima Izeta Hadžića protekao u duhu približavanja stavova.

Hadžić tvrdi da treba doći do još jednog sastanka na kome bi se znalo hoće li i na koji način ovaj nelegalni dzemat biti pridružen Islamskoj zajednici.

Ja sam rekao i njima dole svima javno, ja ne želim da uđem u IZ licemjerno jer me strah jer mi se prijeti ubistvom, hapšenjem. Ne želim da IZ ima takvog Izeta Hadžića, nego želim da uđem sa ponosom i ako stavim potpis, želim da ta IZ ima od mene koristi“, kazao je za N1 Izet Hadžić, predstavnik zajednice muslimana u Ošvama.

Dodao je oni nikada nisu proglašavali muslimane nevjernicima, kao što je to ranije navedeno.

N1

Iznio sam gospodinu Dautoviću pitanja tekfira i proglašavanje muslimana nevjernicima, iznio sam način na koji se to pripisivalo nama. Mislim da je ostao zatečen, jer su tu bili ljudi koji mene poznaju i vidio je tom proglašavanju muslimana kao nevjernika nema mjesta s naše strane. To je došlo iz krugova selefija od kojih smo mi davno uzimali znanje“, dodao je.

Iz muftijstva zeničkog nisu htjeli davati izjave čekajući konačan stav Rijaseta Islamske zajednice o tome ko je od 64 nelegalna džemata u BiH prihvatio, odnosno odbio integraciju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmreža Twitter | Facebook.