Krajišnik vjeruje da će Karadžić biti oslobođen

Vijesti 18. mar 201618:54 > 18:59
N1

Advokat Radovana Karadžića Peter Robinson u izjavi za list The Guardian očekuje da će njegov branjenik biti proglašen krivim za ratne zločine i da već planiraju žalbu na presudu koja će biti izrečena naredne sedmice u Haškom tribunalu.

Predratni predsjednik Skupštine BiH, jedan od osnivača Republike Srpske i ratni predsjednik njene skupštine, poslijeratni član Predsjedništva BiH i najviše rangirani zvaničnik s prostora bivše Jugoslavije koji je u Haškom tribunalu osuđen za ratne zločine, kazao je da očekuje oslobađajuću presudu za Karadžića.

Veliki bi to bio doprinos pomirenju i relaksaciji situacije kada bi sudili na osnovu argumenata. Želim vjerovati da će suditi na osnovu dokaza i argumenata, jer ako se bude sudilo na osnovu toga, gospodin Karadžić bi trebao biti oslobođen“, rekao je Momčilo Krajišnik.

Kulturolog Srđan Šušnica smatra da je Karadžićeva politička zaostavština još živa.

Karadžićeva politička zaostavština je i dalje živa. Ona i dalje kroji živote i nas, naše djece i naših unuka. I dugo će. Mislim da sve ono što je namjerio on i njegova elita i beogradska elita da urade je i dalje živa. Jedino što ta on i ta elita ‘90. nije postigla u svom nacionalističkom piru je ujedinjavanje RSK i RS sa Srbijom“, kazao je Šušnica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.