Nazire se kraj mukama studenata u domovima u Mostaru

Vijesti 19. mar 201616:51 > 16:53
N1

Boljoj budućnosti nadaju se mostarski studenti. Njihovim mukama sa neuslovnim studentskim domovima, te premještanjima u druge domove, za otprilike godinu trebao bi doći kraj. Univerzitet u Mostaru dobija novi studentski dom vrijedan 1,5 milion eura, čiju gradnju finansira turski grad Antalija.

Nekadašnja vojna kasarna dugi niz godina bila je dom mostarskih studenata. Oronule spavaonice, krov koji prokišnjava bili su tek neki od problema s kojima su se suočavali. Problem je prije tri godine privremeno riješen premještanjem studenata u moderno opremljeni studentski hotel u kojem može biti smješteno 270 studenata. Moderno, udobno, ali za studentski džep, skupo, kaže Elmin Burdalić student iz Zenice, koji je zbog finansija bio primoran napustiti studentski hotel.

“Cijene ne kalkulišu što se tiče hrane i svega toga. Trenutno je 176 KM za jednokrevetnu sobu, to se plaća hrana dok kantoni plaćaju smještaj. Dobivao sam stipendiju, ali je kasnila, pa se nisam mogao nikako usaglasiti kako da plaćam, jer uvijek sam kasnio jedan mjesec, takva je država da nije ništa na vrijeme, kasnila je stipendija, nisam imao finansija da plaćam, roditelji mi ne rade“, kaže student Elmin Burdalić.

Mukama studenata iz drugih kantona koji studiraju na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ uskoro bi trebao doći kraj. Turski grad Antalija izgradit će u kompleksu Univerziteta potpuno novi studentski dom vrijedan oko 3 miliona maraka. Ovih dana položen je i kamen temeljac.

“Govorimo o jednom projektu, kad je veličina u pitanju to je nešto više od 3800 kvadratnih metara. Mlade kolege koje će boraviti u tom studentskom domu njih 36 će boraviti u dvokrevetnim, a 53 u jednokrevetnim, više od 120 studenata će naći svoje mjesto u ovim lijepim uvjetima će studirati na ovom Univerzitetu”, kaže Gradonačelnik Antalije Menderes Türel.

“Ovo je objekat od velikog značaja za Univerzitet, nama je smještaj studenata dugo vremena bio najveći problem. Ovo je tek prva zgrada i nadamo se da ćemo naći investitore te da ćemo izgraditi kompletan studentski kompleks u Sjevernom logoru”, kazao je Sead Pašić, rektor Univerziteta.

Budući dom će biti sagrađen kao moderno zdanje sa svim potrebnim sadržajima za 120 studenata. Izgradnja bi trebala početi za nekoliko mjeseci, a završetak radova očekuje se za oko godinu dana tako da bi Studentski dom trebao biti spreman za akademsku 2017/2018. godinu, a studenti mostarskog Univerziteta nadaju se da će novi dom promijeniti sliku studentskog standarda, ali i uveliko olakšati studentske dane. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.