Velika aleja na Vrelu Bosne navečer se pretvori u trkalište

Vijesti 19. mar 201622:23 > 22:25
Faktor

Krećemo sa saniranjem rupa kako bi se u Velikoj aleji mogao normalno odvijati biciklistički i fijakerski saobraćaj. Na fijakerskom stajalištu će biti postavljen i videonadzor kako bi se pratilo koja vozila prolaze ovim područjem bez dozvole.

Pripreme kako bi Velika aleja i zaštićeno prirodno područje Vrelo Bosne spremno dočekali sve posjetioce i turiste na proljeće, već su počele.

“Krećemo sa saniranjem rupa, potonuća i ostalih manjih zahvata kako bi se u Velikoj aleji mogao normalno odvijati biciklistički i fijakerski saobraćaj. Postavit ćemo 80 novih klupa na šetalištu i izletištu, a na fijakerskom stajalištu će biti postavljen i videonadzor kako bi se pratilo koja vozila prolaze ovim područjem bez dozvole”, kazao je za Faktor Osman Delić direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja KS.

Poziv policiji

Objašnjava da je neophodno spriječiti saobraćaj osim fijakera, vozila komunalnih preduzeća i lokalnog stanovništva, s obzirom na to da saobraćaj štetno djeluje na platane, kestene i ostalu prirodu.

“Mnogo vozila koja prođu nisu u vlasništvu niti lokalnih stanovnika niti komunalnih radnika. Najgore je u noćnim satima kada aleja služi kao pista za utrkivanje i okupljanje narkomana. Zbog toga smo dogovorili sa MUP-om KS da se pooštre kontrole, a u planu je stavljanje rampi te izdavanje kartica za one koji će moći saobraćati ovim dijelom”, istakao je Delić.

Dodao je da je sa prečistačem riješen i problem neugodnog mirisa koji je dočekivao posjetioce na samom ulazu u aleju.

“Sada ćemo prisiliti sve vlasnike fijakera da uklanjaju izmet konja. Upravo se kroje nepromočive kožne kese koje će oni morati koristiti”, govori naš sagovornik.

Osman Delić ističe da još uvijek nije riješen problem parkinga na poznatom sarajevskom izletištu, koji je posebno izražen tokom ljetnih mjeseci kada dolazi veliki broj autobusa s ekskurzijama.

Fitnes na otvorenom

“Prošle godine su bila obezbijeđena sredstva za kupovinu zemljišta kako bismo napravili parking i sve je bilo dogovoreno. Međutim, vlasnik je odjednom odustao od prodaje, tako da sada intenzivno tragamo da kod crkve nađemo neko povoljno zemljište kako bismo smanjili pritisak na parkingu kod Vrela Bosne”, objasnio je direktor, dodavši da bi u tom slučaju od crkve vozio ekološki voz do samog ulaza u ovaj spomenik prirode kao što je slučaj i na Bijambarama.

Prema njegovim najavama posjetioci će ove godine moći koristiti i nove fitnes sprave, te trim stazu sa razbojem i vratilima, a za penzionere će biti postavljen šah.

Dodao je da će u narednom periodu biti održano još nekoliko sastanaka sa predstavnicima Vlade i institucijama, te će se oformiti radna grupa koja će napraviti projektni zadatak i uraditi sve kako bi se zaštitila stabla, voda za piće i čitavo ovo područje, navodi Faktor.ba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.