Uoči Međunarodnog dana šuma u BiH sve ih je manje

Vijesti 20. mar 201618:30 > 19:15
N1 / Arhiv

Počelo je proljeće i dolaze dani kada će brojni bh. građani sve više vremena provoditi na izletištima. Sutra je međunarodni dan šuma. Njih je u našoj zemlji sve manje.

Prvenstveno zbog onih koji ih nelegalno sjeku i odvoze prepune kamione. Ali nisu jedini uzrok.

Zelena haljina planete, šume, sutra slave svoj dan. No, ta haljina iz decenije u deceniju postaje sve kraća, a planeta Zemlja ostaje ogoljena. Brojni tumori napadaju šume, koje su pluća planete. Neki su prirodni, na primjer požari, a neki faktori su ljudski Neki su prirodni – kao požari, a najveći faktor je – upravo ljudski.

Svjedoci smo da imamo čak i nezakonite sječe šuma, što znači da trebamo snažni monitoring. Jer, nekada je bilo puno bilo šuma na ovim prostorima… a danas, ova ljudska generacija je najlošija kada je u pitanju odnos čovjeka prema prirodni, odnosno šumama“, rekao je Muhamed Omerović.

Mali broj entuzijasta Udruženja biolog u susret danu šuma besplatno je dijelio sadnice bijelog bora i smrče.

Ove godine želimo skrenuti pažnju na značaj šuma u očuvanju izvora pitke vode u BiH. One su značajne za sprerčavanje bujičnih pojava, one su rezervati biodivertiteta na planeti. Mi danas promocijom materijala želimmo da naglasimo znacaj šuma u očuvanju prirode“, kazao je Adi Vesnić.

Uz ljudski faktor u nestanku šuma, tu su i požari. Samo 2014 godine, opožareno je preko 377 hektara šumske površine.

Najveći problem je nepostojanje državnog zakona o šumama. U novembru 2009 godine, prestao se primjenjivati Zakon Federacije BiH o šumama. Do 2011 godine primjenjivala se Uredba o šumama, ali ne dugo… Federacija BiH je razvlaštena kada je pitanju gospodarenje šumama.

A sa tumorom na plućima svijeta nastaje domino efekat štetnih posljedica u cijelom tijelu majke prirode.

U smanjenju negatrivnih posljedica klimatskih promjena, upravo šume nalaze se na prvom liniji odbrane. Negative posljedice su suše , poplacve ili klizišta, no održiv razvoj šumna pomoći će nam u smanjenju negativnih posljedica klimatskih promjena, koje mogu da utječu i na izvore pitke vode.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.