Roditelji ubijene djece Sarajeva: Tamnica za Karadžića

Vijesti 21. mar 201615:12 > 16:35
Reuters / Dado Ruvić

U četvrtak se očekuje po mnogima historijska presuda Haškog tribunala i to ona bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. Karadžić je do sada najviše rangirani političar kojem se zbog zločina u BiH izriče presuda u Hagu.

Žrtve očekuju doživotnu kaznu zatvora, a šta očekuju roditelji ubijene djece u Sarajevu?

Fotograf Reutersa Dado Ruvić je fotografisao igračke djece ubijene tokom opsade Sarajeva, ali i njihove roditelje koji su se osvrnuli na presudu Karadžiću.

Reuters / Dado Ruvić

Petogodišnja djevojčica Belma je ubijena 10. oktobra 1992. godine od granate u dvorištu blizu svoje kuće gdje su se djeca igrala. Belmina majka Suada Ahmetović je o presudi Radovanu Karadžiću kazala: “Šta će to učiniti za mene? Da li će zaista pomoći ako Karadžić dobije pravu kaznu. Želim da bude osuđen, ali neću dobiti nazad svoju djevojčicu. Kad bih mogla, kaznila bih ga onako kako mislim da zaslužuje“.

Reuters / Dado Ruvić

Desetogodišnji Dževad je stradao 10. oktobra 1992. od granate u dvorištu blizu svoje kuće gdje su se djeca igrala. Dževadova majka Hava Dautbašić je o historijskoj presudi Haškog tribunala koja će biti izrečena u četvrtak, 24. marta izjavila: “Nadam se da će Karadžić biti osuđen i da neće nikada izaći iz zatvora. Tamnica je za njega, ništa drugo. No, sumnjam da će sve biti kako se mi nadamo“.

Reuters / Dado Ruvić

Fatima Popovac je majka ubijenog šestogodišnjeg dječaka Adnana kojeg je ubio snajper 12. septembra 1994. sa obližnjeg brda dok je hodao ulicom ka svojoj kući. “Karadžić mora biti pravedno osuđen. Samo na taj način zločini neće biti ponavljani. Njegova presuda mora biti poruka svima, poruka za budućnost. Nikome nije dozvoljeno da ubija djecu“, komentarisala je Popovac.

Reuters / Dado Ruvić

Stana Čišić, majka ubijene jednogodišnje djevojčice Irine, pozirala je sa fotografijom i jastukom u obliku srca koji je pripadao njenoj kćerki. Ubio ju je snajper u majčinim rukama ispred zgrade gdje su živjeli u Sarajevu 12. oktobra 1993. godine. Čišić je o presudi rekla: “Koja osuda Karadžiću je dovoljna da bi ublažila bol roditelja? Nijedna! Ali, on mora biti osuđen, svijet mora razumjeti našu bol. Ne može biti nekoliko ratnih zločinaca koji se smiju svijetu“.

Reuters / Dado Ruvić

Fikret Grabovica je otac ubijene 11-godišnje Irme. Irma je ubijena 20. marta 1993. od granate ispred zgrade u kojoj je živjela. Grabovica je rekao: “Karadžić mora biti zapamćen kao jedan od najvećih zločinaca novije historije, a ne kako bi neki željeli, kao nacionalni heroj“.

Reuters / Dado Ruvić

Ajša Pekez je majka ubijene 11-godišnje djevojčice Tine, a fotografu Dadi Ruviću je pozirala sa kćerkinim crtežima. Ubijena je 1. septembra 1992. od granate ispred zgrade gdje su se djeca igrala. “Ovo suđenje za Karadžića je cirkus. Ništa se neće dogoditi. To je kao da trguju našim bolom. Riječi su isprane. Naša djeca su bila ostavljena bez izbora. Naša djeca su zaustavljena u svojim životima“, rekla je Pekez.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.