Dom Radovan Karadžić politikanstvo ili ideologija 90-ih?

Vijesti 21. mar 201618:04 > 19:25
N1

Je li otvaranje studentskog doma na Palama koji nosi naziv po haškom optuženiku Radovanu Karadžiću politikantstvo ili se radi o ponovnom buđenju ideologije 90-ih? Vijest o otvaranju prenijeli su svjetski mediji, a reakcije i osude stižu sa svih strana.

Nakon otvaranja novog studentskog doma na Palama, koji je nazvan po prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, neposredno prije presude u Haškom tribunalu stižu brojne reakcije. Dok većina misli da je riječ o politikantstvu i posljednjim trzajima Milorada Dodika na vlasti, neki smatraju da ovo nije nimalo bezazlena poruka.

To je već sfera psihopatološkog ponašanja u kome je Milorad Dodik iz meni nerazumnih razloga ionako tešku hipoteku koju srpski narod nosi, još više pojačava“, komentarisao je Miro Lazović, bivši predsjednik Skupštine BiH.

Mislim da je riječ o strašnoj poruci koja će vjerovatno uzburkati odnose u Bosni i Hercegovini, to je vrlo specifična, odnosi su puno složeniji nego što je to u Srbiji i Hrvatskoj, i mislim da ta odluka nije mudra“, kazao je Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik.

Opozicija u Republici Srpskoj bez pretjeranih reakcija. Neki kritikuju politički motiv i stav Milorada Dodika, koji se razlikuje od onog kojeg je slijedio prije 10-15 godina.

U svakom slučaju ne treba stvarati neku pretjeranu političku tenziju jer imamo škola i studentskih domova političkih aktera koji su bili u ratnom vihoru i iz hrvatskog i iz bošnjačkog naroda“, rekao je Borislav Borenović, predsjednik PDP-a.

U Federaciji osude. Kažu da se politikantskim potezom pokušava skrenuti pažnja sa suštine suđenja, te da ovakvi potezi od strane Dodika nisu novost.

Dok žrtve progona, opsade i genocida u režiji Radovana Karadžića čekaju mjeru pravde u presudi, vlasti RS upustile su se u besramno podgrijavanje radikalizma, uzimajući buduće generacije za taoce vlastitih nacionalističkih frustracija“, saopćeno je iz SDA.

Kritike upućuje i međunarodna zajednica.

Univerzitet bi trebalo da u potpunosti očuva nezavisnost i integritet, a studenti RS ne treba, na bilo koji način, da dozvole da budu objektom političke manipulacije. Smatramo potpuno nedopustivim i veoma štetnim, da se na ovaj način narušava ionako krhki proces pomirenja, te da se drugim narodima u BiH šalje otvorena provokacija“, saopćeno je iz Helsinškog odbora za ljudska prava.

Upitno je da li se proces istinskog pomirenja dalje unapređuje ako organi vlasti oživljavaju ili ponovo bude bol i traume iz rata u BiH. Čini nam se da je očito da bi poruke političara 20 godina poslije trebale biti okrenute prema naprijed i usmjerene u pravcu euroatlantske budućnosti BiH“, navedeno je iz OHR-a.

Za žrtve zločina radi se o dodavanju soli na ranu, pogotovo u danima kada se očekuje presuda u Hagu.

Jako je loša poruka za budućnost, za region, za BiH, ništa se ne radi kako bi se stanje poboljšalo, kako bi ljudi došli do neke pravde“, mišljenje je Hatidže Mehmedović, predsjednice Udruženja Majke Srebrenice.

Dok reakcije pristižu sa svih strana, a vijest o otvaranju doma dr. Radovan Karadžić prenose svjetski mediji, vrata doma do daljnjeg ostaju zaključana. Tenderska procedura za unutrašnje opremanje još nije završena, a do preseljenja studenti se vraćaju na staro. Podsjećamo, studentski dom je već jednom zvanično svečano otvoren, i to u oktobru 2014. godine, neposredno pred opšte izbore u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.