Optužnica za Elta tv za izazivanje rasne i vjerske mržnje

Vijesti 21. mar 201618:21 > 19:30
N1

Predsjednik Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić i televizija “Elta” optuženi su za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje. Danas su reagovali Elta tv i Klub novinara Banjaluka.

Sud BiH potvrdio je optužnicu na osnovu krivične prijave koju su podnijeli predstavnici bošnjačkih udruženja iz Srebrenice.

Kako saznajemo iz Tužilaštva BiH, Mandić se sumnjiči jer je u intervjuu na Elta televiziji grubo vrijeđao žrtve genocida u Srebrenici, a Elta televizija je optužena jer nije spriječila javno raspirivanje nacionalne i vjerske mržne i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

Elta televizija ocijenila je optužnicu kao grub napad na slobodu medija i pravo novinara da prenose informacije. Iz ove televizije je saopšteno da nakon objave intervjua sa Mandićem, nisu dobili nijedan prigovor RAK-a, napomenu, kritiku, upit za demanti ili reakciju na izrečeni kritički stav i da javnost nije prepoznala tu emisiju i tu izjavu kao raspirivanje mržnje.

Klub novinara Banjaluka upozorava da je potvrđivanje optužnice protiv novinara i urednika Elta TV presedan i pokušaj uvođenja neprihvatljive sudske prakse po kojoj bi u budućnosti novinari i urednici mogli da završe u zatvoru samo zbog prenošenja nečije izjave ili kritičkog stava.

U ovom slučaju novinarima i urednicima prijeti ukupna zatvorska kazna u trajanju do petnaest godina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.