Ekspert za sigurnost: Očekujte napade u Njemačkoj i Rimu

Vijesti 22. mar 201611:34 > 11:37
N1

Docent na fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu i ekspert na nacionalnu sigurnost Goran Kovačević u programu N1 je kazao da su eksplozije u Briselu djelo terorističkih grupa.

“Ciljana su mjesta na aerodromu i metrou. To nije zades, nego terorizam. Sada EU čeka da neko preuzme odgovnrnost, pa da onda mogu krenuti sa istragom”.

Kovačević kaže da su zemlje EU u ratu sa Sirijom, a taj rat se ne vodi samo u Siriji nego i na teritoriji EU, i da se treba spremiti da se napadi dešavaju u ostalim jezgrama Evropske unije.

“Ovi napadi su produkt događaja u Sriji, i očekivati je nove. EU mora biti spremna na to. Očekujem da će biti napadnuti i drugi gradovi. Imali smo Pariz, imamo Brisel, očekujemo napade u Njemačkoj i centru vjere u Rimu i Vatikanu. To šalje poruku”, kaže Kovačević.

Smatra da EU nije spremna za ovakve izazove, ali da mu je drago što shvataju ozbiljno.

“Nisu ovdje krišom unesene naprave, nego su unesene na više lokacija. Pričati o sigurnosti, a imati konstantne eksplozije je besmisleno. Propusti su u administraciji, a postupanja su im dekorativna. Izvesti vojsku na ulicu ne znači ništa, pogotovo ako neko hoće da se raznese”, kazao je između ostalog Kovačević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.