Čekanje na pravdu: Kako žrtve vide presudu Karadžiću

Vijesti 22. mar 201617:24 > 19:20
N1

Predstavnici Udruženja saveza logoraša kao i predstavnici Udruženja žrtava i svjedoka iz BiH, otputovali su u Hag, gdje će za dva dana prisustvovati izricanju presude bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Mehmed Musić, logoraš iz Hadžića, u ratu je za sedam mjeseci prošao sedam logora. Izgubio je 10 članova porodice. Bio je svjedok u Hagu 2003. na suđenju Slobodanu Miloševiću, 2004. Momčilu Krajišnik, a 2011. Radovanu Karadžiću. Kaže da za Karadžića očekuje kaznu doživotnog zatvora ali i to da se osudi i za genocid u više gradova.

“Ako ga osude za genocid u više gradova onda mi narode možemo da budemo i bolje da živimo, a ako ga ne osude nema od toga ništa”, komentarisao je Musić.

Mirsada Malagić u ratu je izgubila dva sina i muža. I ona je bila svjedok na suđenju Radovanu Karadžiću. Dočekati presudu za nju je historijski dan, ali ističe, da ukoliko kazna ne bude maksimalna, sav trud koji su žrtve uložile neće imati smisla.

“Jer je to čovjek koji nam je nanio svo zlo, meni u životu je lično uništio sve, porodicu, kuću, imovinu, sve što sam za 50 godina stekla”, govori Malagić.

Predsjednica Udruženja majke enklava Srebrenice i Žepe Muniba Šubašić, kaže da presuda neće ublažiti bol, jer njihovu djecu niko ne može vratiti, ali da će pružiti zadovoljstvo. Smatra da je presuda važnija za mlade iz Republike Srpske i Srbije kako bi se omogućilo novim generacijama da žive zajedno.

Radovan Karadžić nije samo odgovoran za mog sina, sina Munire već je odgovoran i za sina Mare i Ane i za sve majke koje danas pate. Radovan Karadžić je 95 posto odgovoran za ubijanje i smrt naše djece“, kazala je Subašić.

Dvadeset godina čekanja na istinu i pravdu okončat će se 24. marta kada će Haški tribunal konačno iznijeti presudu bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću za zločine koji mu se stavljaju na teret.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.