VIDEO| Sakib Dautović se sjeća svega iz logora Sušica

Vijesti 23. mar 201618:45 > 19:35
N1

Logor Sušica nalazi se na samo nekoliko minuta vožnje od centra Vlasenice. Mjesto stradanja podrinjskih Bošnjaka. Otvoren 1992. godine. Oko 8.000 muškaraca, žena i djece prošlo je u samo tri mjeseca kroz te prostorije. Njih blizu 1.600 nije preživjelo.

Ubijeni su ispred logora ili odvođeni duboko u šumu. Sakib Dautović je preživio. Proveo je 25 dana u Sušici. I danas mu je kuća u neposrednoj blizini nekadašnejg logora. Sjeća se svega. Kako su ga ispitivali, kako je osuđeni Predrag Bastah, zvani Car, pred njegovim očima oštrio noževe, kako su odvođeni zarobljenici koji su ležali pored njega, koje više nikada nije vidio.

“Do mene je spavao Dževad Šarić. Njega su poveli, a ja sam se pravio da spavam. Sve sam virio ispod ćebeta, vidio sam kako ih izvode i čuju se pucnji, onda jedan mladić iz Kalesije, mislim da je imao 15 godina, usred logora je ustao da vidi šta se dešava, na šta mu je jedan rekao hajde i ti ovamo”, priča Sakib Dautović.

Sakibova supruga Hava bila je trudna. Sa još dvoje djece bila je u kućnom pritvoru. Svakodnevno je nosila hranu zarobljenicima. Odjeću, deke. Doživljavala je uvrede i plašila se svaki dan da se više neće vratiti kući. Jednom je zakasnila. Nije na vrijeme odnijela mlijeko.

“Kaže mi sad ga samo cukama možeš dati, a ja kažem dajte cukama. Kad je on izašao, rekao je sad ću te ubiti. Ja sam one kante popustila i podigla ruke i rekla: molim vas sad me ubijte ja bih rado to voljela”, kazala je Hava Dautović.

I Sakib I Hava danas sreću komšije koje su im, tvrde, sve ovo učinili. Hodaju Vlasenicom. Ne pozdravljaju se.

Sakib je izgubio brojne članove porodice. Između ostalih, dva brata, sestru, zetove. Njegova majka svjedočila je protiv Dragana Nikolića, komandanta logora, osuđenog na 20 godina zatvora. Sam je priznao zločine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.