Diego Arria za N1: Ubicu i kriminalca Karadžića stiže pravda

Vijesti 23. mar 201619:09 > 24. mar 2016 10:47
N1

Uoči presude Karadžiću za N1 je govorio šarmantni Diego Arria, nekadašnji predsjednik Vijeća sigurnosti UN-a. Za genocid u Srebrenici kaže da mu je jedan od najtežih događaja u životu i s nestrpljenjem iz New Yorka očekuje presudu Radovanu Karadžiću.

“Za mene je vrlo bolno kada sam se susreo sa gospodinom Karadžićem u Beogradu dok sam bio na čelu misije Ujedinjenih nacija u Srebrenici, rekao sam Vijeću sigurnosti i svjetskim medijima da se u Srebrenici pred očima svijeta odvija genocid u slowmotionu. Međunarodna zajednica je čekala gotovo dvije godine da reaguje, a masakri i genocid su se dogodili u Srebrenici. To je lekcija koju svijet mora naučiti, a nije naučio jer se sada to isto događa i u Siriji”, kazao je Arria za N1.

“Jedna od najironičnijih stvari je što srbijanska vlada nije preuzela odgovornost nakon tolike tragedije. Čak i kada je slučaj izveden pred internacionalni sud, presuda Međunarodnog suda pravde je dozvolila srbijanskoj vladi da izbjegne posljedice njihovih djela tokom tog groznog i tragičnog rata”, dodao je naš sagovornik.

“Nadam se i mislim da će ovo biti jako važno poglavlje u međunarodnom pravu. Posljednji put sam vidio Karadžića na beogradskom aerodromu kada je misija Vijeća sigurnosti razgovarala sa njim. Reagovao je kao da je mislio da ga Međunarodni sud neće dodirnuti, ali rekao sam mu: upravo smo stvorili tribunal koji će procesuirati ljude koji su počinili zločin genocida. On se smiješio i ponašao kao da je to nešto što ga nikada neće brinuti. Tako da, vidjeti da će skoro 22 godine kasnije, ubicu i kriminalca veličine Karadžića stići pravda, mislim da je veoma važan razvoj događaja za ostatak svijeta. Međunarodna pravda je možda spora, ali na kraju uhvati i kažnjava kriminalce poput Karadžića”, kazao je nekadašnji predsjednik Vijeća sigurnosti UN-a.

“Bio sam jako zabrinut nakon Dejtona. Mislim da je Dejton bio važan faktor jer je zaustavio rat, ali na neki način je i stvorio situaciju u kojoj se potiče aparthejd, zbog čega je upravo i počeo rat u Bosni. Kada vidite koliko je podijeljena jedna tako mala teritorija, kada vidite taj sistem, politički sistem, čini mi se da su se zatvorila vrata i putevi boljoj budućnosti. UN i međunarodna zajednica su pokušali, barem je to bio moj zadatak u Vijeću sigurnosti, da se borimo protiv stvaranja sistema aparthejda u Bosni, i to je tačno ono što je međunarodna zajednica uradila, ali to nije stvorilo bolju budućnost za Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Arria za N1.