Prijedor: Presuda Karadžiću za genocid za nas je lutrija

Vijesti 24. mar 201610:11 > 10:13
N1

U Prijedoru, kao i u brojnim mjestima BiH čeka se presuda Radovanu Karadžiću, a sagovornik Anđelke Marković ispred Udruženja žrtava rata u Prijedoru "Izvor" bio je Edin Ramulić.

“Tribunal nas je naučio da možemo računati na različito. Biće osuđen, ali niko ne očekuje da nije kriv. Najvažnije je da li će biti osuđen po tački genocida. To je lutrija iz našeg ugla”, kaže na pitanje šta očekuju od presude.

Smatra i to da je previše ležerno prihvaćeno da je usvojena tačka genocida, te da je do sada samo vojni vrh Republike Srpske bio osuđivan. Karadžić dolazi iz civilnog vrha, a kaže da je moguće da bude osuđen za sedam opština – ali ne i za Srebrenicu.

“Nama je bitno i to da ovo ne mora ništa da znači, jer na žalbenom vijeću presuda može biti oborena”, ističe Ramulić.

U Prijedoru su tenizje porasle. Primjetni su policajci sa dugim cijevima, imamo najave incidenata. “Inače to bi prošlo poprilično bezbolno, i ljudi bi to prihvatili kao da je normalno”, dodaje.

Sjeća se da je sam čin hapšenja uveselio ljude, a da je država napravila mnogo propusta, da mnogo žrtava nije uvršteno u predmetu Karadžić, kao ni grobnica Tomašica.

Prijedor inače drži neslavan rekord, jer ovaj grad ima najviše osuđenih građana. To nije ranije izazivalo tenzije.

“Veoma je bitno tp što nismo ništa uradili da se otkloni mogućnost genocida poslije, bilo koga nad bilo kim. To je strašno. Karadžić je ostavio politiku u amanet koju su mnogi prihvatili”, kazao je na koncu razgovora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.