Del Ponte za N1: Umjesto doživotne, dobio je samo 40 godina

Vijesti 25. mar 201617:08 > 17:40
Reuters

Nekadašnja glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte je za N1 govorila o presudi prvom predsjedniku Republike Srpske, sada haškom osuđeniku, Radovanu Karadžiću.

“Moja reakcija je pozitivna jer se Karadžić konačno pojavio pred sudom. Sjećam se svog posla kojeg smo radili tokom više od osam godina kako bismo pripremili sav materijal”, kazala je del Ponte i dodala:

Posebno sam zadovoljna jer ga je ured tužioca osudio za genocid. Što se tiče lično mene, nisam zadovoljna što je umjesto da bude osuđen na doživotnu kaznu, dobio samo 40 godina. To jeste dugo godina zatvora, ali mislim da bi simbolično za žrtve bilo važno da je dobio doživotnu kaznu“.

Carla del Ponte smatra da je jedina moguća kazna za genocid – doživotna.

Što se tiče presude, mislim da ako si osuđen za genocid, jedina kazna moguća bi bila doživotna. Vjerovatno će biti uložena žalba, a ja se nadam da će ured tužioca biti u mogućnosti dobiti doživotnu kaznu. Što se tiče činjenice da nije osuđen za genocid u sedam općina, mogu razumjeti da je bilo teško dobiti dovoljno dokaza za tu optužbu, ali uprkos tome mislim da, ako je termin genocid povezan sa Karadžićem, to je dobra kazna“.

Carla del Ponte je odgovorila i na pitanje kako je moguće da su drugi ratni zločinci, poput Galića, Popovića dobili doživotni zatvor, a Karadžić, koji je bio “mozak” cijele operacije, dobio 40 godina.

Ne mogu vam odgovoriti jer nisam pročitala kaznu da bih mogla reći zašto je to tako. No, kao što sam rekla, bila sam veoma iznenađena“.

Nekadašnja glavna tužiteljica je komentarisala za N1 i hapšenje Florence Hartmann.

To je bilo drugo iznenađenje. Mislim da je to nevjerovatno, neprihvatljivo. Bila sam tako iznenađena jer sam Hartmann prije nekoliko mjeseci vidjela u Ženevi i rekla sam joj da bi bilo bolje da plati kaznu, ali mi je ona rekla da je to uradila. Odmah sam pomislila na Šešelja koji je bio pušten i da neće biti prisutan kada kazna bude izrečena. Mislila sam da će Hartmann već jučer biti puštena, ali to se nije desilo. Mislim da Tribunal ima boljih stvari da uradi nego da hapsi novinara, posebno Florence Hartmann jer je to Tribunal za ratne zločine“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.