Crna statistika deminerskog posla

Vijesti 28. mar 201617:25 > 19:47
N1

Deminer koji je prije dva dana poginuo radeći na terenu u povratničkom naselju Hajvazi, druga je žrtva minskih polja u proteklih 20 dana. Bosna i Hercegovina prednjači po zagađenosti od mina, ali i broju stradalih u regionu. Istražili smo zašto 20 godina od rata mine i dalje predstavljaju prijetnju stanovništvu.

O posljednjim nesretnim slučajevima, u kojim su smrtno stradala dva deminera, vodi se istraga. Direktor Centra za uklanjanje mina kaže da se obično radi o iskusnim deminerima kojima je ulazak u minsko polje godinama rutina.

“Trebamo da pokušamo da podignemo stepen i promijenimo svijest ljudi koji rade već dvadeset godina u minskim poljima. To su demineri koji su iskusni, ali vidimo da dolazi do nesreća iz male nepažnje ili da uđu u to područje nespremni i dolazi do nesreće”, kazao je Saša Obradović, v.d. direktora Centra za uklanjanje mina.

U Bosni i Hercegovini je od kraja rata smrtno stradalo 606 osoba. Na terenu, u pokušajima da bh. tlo očiste od mina stradalo je 120 deminera, od kojih je 47 izgubilo život. Trenutni podaci govore da je više od pola miliona stanovnika i dalje ugroženo od mina.

“Kada je u pitanju veličina sumnjivo opasne površine, ona iznosi 1.145 km, ili 2,3 procenta teritorije BiH, na kojim se pretpostavljada da se nalazi oko 84 hiljade mina, kasetne municije i drugih eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata”, otkriva Goran Ždrale, sektor za operacije BH MAC-a.

Više od 20 godina od rata mine i dalje odnose ljudske živote.

U implementiranju Strategije protivminskog djelovanja 2009-2019. godina kasni se prvenstveno zbog nedostatka novca. Godišnje, kada se uspije očistiti između 10 i 12 km površina, od budžetskih i donatorskih izdvajanja prikupi se oko 50 miliona maraka, što nije dovoljno za postizanje Strateškog cilja.

Analizirajući dosadašnje rezultate, zaključeno je da se u Strategiji godišnje stigne uraditi tek pola posla.

“Bukvalno imamo situaciju da smo imali 50 posto sredstava, a 50 posto plana na oslobađanju sumnjive materije je uspješno realizovano”, dodaje Ždrale.

Trenutni resursi, ali i dinamika ne daju nadu da će Bosna i Hercegovina biti potpuno očišćena od mina do 2024. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.