Šukalo: Utvrditi autentičnost snimka i ko trguje glasovima

N1

Snimak telefonskog razgovora u kojem predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poslanike stranke Napredna Srpska naziva papcima te govori kako je SNSD kupio dva poslanika potresa političku javnost u BiH. Adam Šukalo, predsjednik stranke Napredna Srpska zatražio je danas utvrđivanje autentičnosti snimka.

Stranka Napredna Srpska održala je danas pres konferenciju u Banjoj Luci na kojoj su istakli da ukoliko se utvrdi autentičnost snimka na kojem Željka Cvijanović govori o kupovini poslanika te pogrdnim imenom naziva poslanike Napredne Srpske, a koji je objavio portal Klix.ba, niko iz te stranke neće učestvovati u vladi na čijem je čelu SNSD.

“Razgovarat ćemo danas sa svima, a najprije sa najvećom opozicionom strankom SDS-om”, kazao je Šukalo, javila je reporterka N1 Snežana Mitrović.

Šukalo je također istakao da su dva poslanika iz njegove stranke ključna za formiranje Vlade u Republici Srpskoj, ali da oni neće učestvovati u takvoj vlasti dok se snimak ne analizira i dok se ne sazna ko su ti koji su trgovali glasovima.

“Koalicija SNSD, DNS i Socijalistička partija nema parlamentarnu većinu za izbor nove Vlade bosanskohercegovačkog entiteta RS”, kazao je Adam Šukalo.

Istakao je da dva poslanika Napredne Srpske, koja je zajedno s DNS-om i Radikalnom strankom izašla na izbore u RS-u, ne mogu da podrže sporazum o formiranju vlasti koji su potpisali čelni ljudi SNSD-a, DNS-a i SP-a.

“Program koji je ponuđen pun je opštih mjesta koja ne garantuju napredak i reforme u RS niti stabilizaciju prilika na nivou BiH kako bi se krenulo na put evropskih integracija. Umjesto toga, jedino što vidimo jeste da zbog toga sa Srbijom dobijemo šengensku granicu”, pojasnio je Šukalo.

Iz tih razloga, kazao je novoizabrani poslanik Napredne Srpske u Narodnoj skupštini RS Goran Đorđić, od sutra će predstavnici te stranke otvoriti novi krug razgovora s predstavnicima stranaka iz RS-a koje su osvojile mandate u entitetskom parlamentu.

“Naš uslov da bi podržali izbor nove Vlade nije da dobijemo ministarske pozicije. Jedino što zahtijevamo jeste mjesto delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH kako bi se tamo onemogućilo blokiranje RS-a”, istakao je Đorđić.

Podvukao je da Napredna Srpska neće dozvoliti da bude stranka o čijim se ljudima govori kao o četrdeset prvom, četrdeset drugom glasu u Narodnoj skupštini za formiranje vlasti.

“Počinjemo pregovore i želimo da mi budemo prvi i drugi glas”, dodao je Đorđić.

Šukalo i Đorđić naveli su i da će podržati onaj politički blok “koji bude osigurao 42 glasa stranaka iz RS za formiranje nove Vlade”. Kazali su da su uvjereni da bi unatoč suprotstavljenim političkim blokovima u ovom bh. entitetu, to moglo biti osigurano.

Šukalo je izjavio da je upoznat sa sadržajem Platforme koju su potpisali Savez za promjene, SDA i DF oko formiranja vlasti na nivou BiH, ali da je ne želi komentarisati prije nego što o tome bude razgovarao s njenim potpisnicima.