Dodik dao podršku uhapšenoj Injac: Ona ima moje povjerenje

Vijesti 31. mar 201618:37 > 19:26
N1

Akcija Lavina danas je potresla Republiku Srpsku. Uhapšeno je 10 odoba među kojima i direktorice Agencije za bankarstvo Slavica Injac i direktorica Investiciono razvojne banke RS-a Snježana Vujnić. SIPA i Tužilaštvo BiH sumnjiče ih za kaznena djela privrednog kriminala teška 123 miliona KM.

O identitetu svih privedenih i mjerama pritvora Tužilaštvo će se očitovati tek sutra.

Bez dugih cijevi i velike pompe…na početku radnog vremena, istražioci SIPA-e u 8.10 ujutro ulaze u Agenciju za bankarstvo RS. Istovremeno i u direkcije Investiciono razvojne banke. U oba slučaja uz asistenciju MUP-a RS. I u oba slučaja sa istim ishodom, hapšenjem direktorica dvije entitetske institucije.

Slavica Injac privedena je nakon pet, a Snježana Vujnić nakon 6,5 sati ispitivanja i izuzimanja dokumentacije.

Obe se terete u istom predmetu, da su kao članovi međusobno povezanog i organiziranog zločinačkog udruženja, djelujući u međusobnom dogovoru, počinili niz nezakonitosti u poslovanju Bobar banke, prvenstveno u dodjeli kredita bez pokrića i davanju bankarskih garancija.

Slavica Injac tereti se da je svjesnim propustima i nezakonitostima u radu, propustila da spriječi pljačku više desetina miliona iz Bobar banke.

Tužilaštvo BIH akciju priprema već godinu dana, a sto milionska šteta je nastala izvlačenjem novca iz Bobar banke preko povezanih pravnih lica iz Bobar grupacije.

Klupko se počelo odmotavati nakon smrti vlasnika Bobar banke, Gavrila Bobara, inače SNSD-ovog poslanika u NSRS.

“Ovakve nezakonite aktivnosti nanijele su veliku štetu kreditnom rejtingu naše zemlje i dovele do toga da se MMF aktivno uključi u analizu dešavanja u bankarskom sektoru. Također, ovakvim aktivnostima su ugroženi depoziti različitih pravnih i fizičkih osoba, koji su bili deponovani u Bobar banci, uključujući sredstva gradova, općina, poduzeća, zdravstevnih zavoda, PIO fondova, elektroprivreda, fizičkih osoba te je nanesena višemilionska šteta Agenciji za osiguranje depozita BiH”, izjavio je Boris Grubešić iz Tužilaštva BiH.

Nakon što je objavljena likvidacija Bobar banke i time ugroženo 250 miliona maraka depozita, Slavica Injac negirala je odgovornost.

“Ne možemo odgovarati za rad pojedinačnih banaka”, rekla je Injac.

U odbranu Injac, a nakon prvih istraga SIPA-e, stao je i entitetski predsjednik Milorad Dodik.

“Slavica Injac nije kriva što je došlo do poremećaja na tržištu i ona ima moje povjerenje”.

U akciji Lavina uhapšeno je 10 osoba, bliskih vlasti RS, ali i bivših funkcionera nekih od preduzeća Bobar grupacije, među kojima su i “Bobar Autosemberije”, “Elvaco”, “Bobar inžinjering”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.