"Šešelj genocidnom retorikom naoružao mržnjom mirne komšije"

Vijesti 31. mar 201622:13 > 22:17
Vojislav Šešelj

Šeki Radončić, novinar i publicista, koji je zbog suprotstavljanja ratu i istraživanja ratnih zločina hapšen i osuđivan u montiranim sudskim procesima, osvrnuo se na presudu Vojislavu Šešelju.

On je na zvaničnom Facebook profilu ustvrdio da Haški sud nije “prepoznao ulogu ratnih huškača” kako su to prepoznali sudovi u Nirnbergu i Runadi.

“Haški Tribunal danas je donio oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju, najbrutalnijem ratnom agitatoru, koji je svojim jezikom, svojom sabljom ljutom, pobio više ljudi na prostoru bivše Jugoslavije nego pet Miloševićevih bataljona.

Zaluđen idejom „Velike Srbije“, Vojislav Šešelj je svojom genocidnom retorikom naoružao šovinističkom mržnjom do tada mirne komšije i sasvim obične ljude, praveći od njih tako svoje sljedbenike, krvave dobrovoljce i ratne zločince.

Ogromna je šteta što monstruozne Šešeljeve ratne uloge nisu svjesni i haške sudije. Njihovi prethodnici u Nirnbergu i Ruandi prepoznali su pogubnu ulogu ratnih huškača u proizvodnji i kreiranju rata. U Nirnbergu je, nakon Drugog svjetskog rata, osuđen na smrt novinar i urednik ”Štirmera”, jer je huškao Nijemce na ubijajnje Jevreja. Tamo je i obješen. Međunarodni sud u Ruandi je zbog sličnog djela osudio belgijskog novinara i sveštenika na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora”, piše Radončić i zaključuje:

“Haški Tribunal je prvostepenom oslobađajućom presudom Šešelju, nažalost, ukinuo takvu sudsku praksu. Ukoliko ovakva presuda Šešelju bude i pravosnažna, Haški Tribunal neće ostaviti domicilnim sudovima sudsku praksu, a to je jedna od njegovih glavnih uloga, da sude ratnim huškačima. Što će imati dalekosežne posljedice po žrtve, po istinu, po pravdu”.