Vasić: Akciji "Lavina" prethodila višemjesečna istraga

Vijesti 01. apr 201615:13 > 15:17
N1

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić izjavio je da su hapšenja u okviru akcije "Lavina", na neki način, i rezultat istraga Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske.

“Uprava Kriminalističke policije Republike Srpske, zajedno sa centrima javne bezbjednosti (CJB) Banjaluka i Bijeljina, provodila je više mjeseci istragu vezano za `Bobar banku` i `Bobar osiguranje` sa Okružnim tužilaštvom Bijeljina, koje je kasnije taj predmet prepustilo Tužilaštvu BiH”, rekao je Vasić danas novinarima u Banjaluci.

Vasić je rekao da je MUP Republike Srpske posljednji izvještaj uputio Tužilaštvu BiH prije dva do tri mjeseca, nakon čega su oni proveli tužilački dio istrage i odlučili se za hapšenja, koja su proveli pripadnici iz Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, uz asistenciju Policije Republike Srpske.

On je rekao da je SIPA najavila da će provoditi aktivnosti u Banjaluci i Bijeljini, navodeći da su jutro pred polazak u akciju saznali lokacije da ne bi došlo do odliva informacija.

“Izvršeni su pretresi na tri lokacije, a 10 osoba privedeno je u Sarajevo u SIPA-u radi saslušanja, nakon čega će se odlučiti o tome za koga će biti predložen pritvor, a za koga da se brani sa slobode”, pojasnio je Vasić.

Pripadnici SIPA-e uhapsili su jučer direktore Agencije za bankarstvo i Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Slavicu Injac i Snežanu Vujnić, kao i više osoba osumnjičenih da su oštetili Bobar banku i bankarski sektor za 123 miliona maraka i na taj način nanijeli štetu bankarskom sistemu u finansijskom statusu BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.