Mjere zabrane za uhapšene u akciji "Lavina"

Vijesti 02. apr 201613:06 > 14:46
N1

Iako su iz Suda BiH zvaničnu odluku najavili tek u 16 sati, advokati Slavice Injac i Snežane Vujnić nezvanično tvrde da će one i ostali uhapšeni u akciji "Lavina" biti pušteni na slobodu uz mjere zabrane.

Istu informaciju potvrdio je i Vlado Adamović, advokat osumnjičenih Batrića, Đurišića i Zdravka Dubova, koji je kazao da je pripremio pasoše svojih klijenata te da očekuje njihovo puštanje uz mjere zabrane.

Tužilaštvo BiH je jučer Sudu poslalo zahtjev za određivanje pritvora direktorici Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavici Injac, direktoru Investiciono-razvojne banke Snežani Vujnić i ostalim osumnjičenim da su oštetitili Bobar banku i bankarski sektor u BiH za 122 miliona KM.

Podsjećamo, uhapšeni u okviru akcije “Lavina” osumnjičeni su da su oštetili Bobar banku i bankarski sektor.

Mjere za određivanje pritvora odnose se i na direktora Bobar banke od maja 2010. godine do marta 2014. godine Petra Cacanovića, direktora Bobar banke od marta 2014. godine Ane Mirosavljević, članove Nadzornog odbora banke Sonju Kurtum i Sašu Tomića, direktora Sektora rizika u banci Batrića Đurišića, internog revizora Zdravka Dubova i zamjenika direktora banke i direktora Sektora korporativnog bankarstva Igora Prodanovića, navodi se u saopštenju.

Istraga u predmetu nastavlja se protiv ukupno 24 osobe osumnjičene za nezakonitosti kojima je prouzrokovana šteta od oko 123 miliona KM, te pribavljena nezakonita korist od najmanje 115 miliona KM i ozbiljno “uzdrman” bankarski sistem u BiH, dodaje se u saopštenju.

Agencija za osiguranje depozita BiH već je oštećena za 56,7 miliona KM koji su morali biti isplaćeni za depozite do 50.000 KM, te su za navedeni iznos oštećeni građani BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.