Pregled sedmice: Šešelj, suđenje Radončiću, Zavidovići…

Vijesti 03. apr 201614:17 > 14:31
N1

Oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju nije bila očekivana u BIH, ali ni u susjednim zemljama.

Sam Šeselj je uoči presude izjavljivao kako ga vjerovatno očekuje drakonska kazna. Ostali su kalkulirali, ako bi dobio i 19 godina, bio bi slobodan čovjek nakon dvije trećine kazne, no oslobađajuća presudu po svim tačkama optužnice sve je iznenadila

U obrazloženje Sudskog vijeća praktički se dekriminizira ideja stvaranja ‘Velike Srbije’ koja je politički, a ne zločinački projekat. Odbacuje se udruženi zločinački poduhvat i zagovaranje nacionalizma, mržnje i nasilja.

Reakcije u BiH očekivano podjeljene.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, mišljenja je kako se Vojislavu Šešelju treba zabraniti ulazak u BiH, no teško bi za to dobio podršku vlasti iz bh. entiteta Republika Srpska.

Šokirani su bili i u Hrvatskoj koja je i zvanično zabranila Šešelju ulazak u ovu zemlju. U Srbiji, prvi čovjek vlade poručio kako će se oštro suprostaviti politici izolacije za Srbiju, no s druge strane podvukao i kako zločini na ostalim stranama ne smiju biti zaboravljeni.

Ono u čemu su svi složni u vezi posljednje presude u Hagu, zakomplikovale su odnose u regionu. Na najavu lidera SDA kako će se tražiti revizija tužbe BiH protiv Srbije, nakon prvostepene presude Radovanu Karadžiću, Vučić je odgovorio da to ne doprinosi pomirenju u regionu. Izborna je godina u obje zemlje i biće zanimljivo pratiti susret zvaničnika na margini Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru koji se održava 12 aprila. Svi su pozvani.

Da nije bilo presude Šešelju, vijest broj jedan ove sedmice zasigurno bi bilo hapšenje prvih dama bankarskog sektora RS direktorica Agencije za bankarstvo Republike Srpske i Investiciono razvojne banke – Slavice Injac i Snežane Vujnić, ali i dužnosnika i službenika Bobar banke.

Uhapšeni se sumnjiče da su davali kredite preduzećima i privrednim subjektima koji su povezani ili su suvlasnici Bobar banke znajući da neće moći naplatiti potraživanja. Znali su da će prouzrokovati stečaj Bobar banke i ozbiljno uzdrmati bankarski sistem Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, optužio je SIPA-u za političku obojenost, a opozocione stranke u RS su poručile da se radi o početku kraja.

Na sudu BIH ove sedmice počelo je i suđenje u predmetu Fahrudin Radončić i ostali.

Odbrana je u uvodnoj riječi ponovila da je ovo politički proces, a sam Radončić je kazao da je jedan od tužilaca u istrazi tendeciozno postupao prema njemu lično i njegovom uspjehu.

Najzanimljivija je ipak bila prozivka Radončićevog advokata navodnog insajdera koji unaprijed zna detalje postupka i kontakatira sa medijima. No o kome se radi, nije želio otkriti.

Godinu dana nakon potvrđivanja Vijeća ministara, predsjedavajući je izašao u javnost sa rezultatima. U više od pola sata konferencije saznali smo da je između ostalog, izvoz povežan za 3,5 posto, vanjsko-trgovinski deficit smanjen za više od 8 posto, dok je broj turista narastao za 28,2 posto. BiH se konačno vratila na mapu evropskih integracija.

Zbog čega se mjesec i pol nakon podnošenja kredibilne aplikacije za članstvo u EU i dalje pregovora o mehanizmu koordinacije, kvotama za izvoz odnosno uvoz mesa i mlijeka, popisu – kriva je politika, a BiH je složena država, kažu u Vijeću ministara BiH.

Što agenda u ovom trenutku predstavlja radnicima u BIH, gotovo pa ništa. Radnički protesti odavno nisu vijest u BiH, kao ni siromaštvo i glad. Pa se tako niko nije previše zabrinuo ni oko protesnog skupa sa kojeg je 3.000 radnika i građana Zavidovića poručilo kako bi uništenje Krivaje značilo smrt ovog grada.

Malo osmijeha na lica natjerala je vijest sa Općinskog suda kako je vlasnicima zabranjeno raspolaganje imovinom koju su radnici i svojim tijelima pokušali zaštititi.

Ostajemo još malo u Zavidovićima, ali ovaj put nećemo o čudu radničkog preživljavanja u BiH, već o kuglama. Na području općine Zavidovići počelo je iskopovanje kamenih kugli. Do danas ih je pronađeno oko 60, a niko ne zna otkad su tu i kako su se pojavile. Dok naučnici pretpostavljaju da je riječ o prirodnoj pojavi nastaloj nakon povlačenja glečera, drugi su mišljenja da se radi o djelu neke drevne civilizacije.

Ako bude malo pameti i ona brojka Vijeća ministara BiH o porastu broja turista, 2016. mogla bi porasti, ovaj put, sa Zavidovićima na turističkoj mapi BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.