Mektić: Lavina 2 desit će se uskoro; Dodik: Lavina traje dan

Vijesti 04. apr 201618:44 > 19:12
N1

Sud BiH odbio je žalbu državnog Tužiteljstva na puštanje na slobodu uz mjere zabrane za uhićene u akciji Lavina. Istovremeno, dok državni ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić najavljuje Lavinu 2, entietski predsjednik Milorad Dodik akciju hapšenja zbog kriminala u bankarstvu smatra politički motiviranim.

Lavina 2, desiće se uskoro prognozira Dragan Mektić.

Za državnog ministra bezbjednosti indikativno je kako je u propaloj Bobar banci izgubljen uglavnom javni novac.

“Meni je vrlo čudno, daje mi ozbiljne indicije da su svi sačuvali svoje novce, a država nije da nije znala nego nje htjela…”, kazao je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Lavina 2 u najavi obuhvatiće još 14 osumnjičenih osoba, a u RS, gdje već provedenu akciju ocjenjuju politički motivisanom.

Čiji je cilj prenos nadležnosti s Agencije za banaksrtvo RS na državu BiH, sumnja Milorad Dodik.

“Ta Lavina, vidjeli smo koliko traje – jedan dan. Nezakonitosti koje su se tamo dešavale treba procesuirati ali ni jedan miistar ne treba time da se bavi”, kaže Dodik.

Ministar Mektić, kako su ga pojedini mediji nazvalai ministar od spektakla, od početka mandata odlučan je da se obračuna sa organizovanim kriminalom.

Jedan od predmeta koji je godinama u ladicama Specijalnog tužilaštva RS je i pljačka Balkan investment banke, danas Banke Srpske u vlasništvu entiteta.

Likvidacija te banke ali i konsolidacija u finansijakom sektoru BiH, jedan je od oštrih uslova MMF-a za novi stand by aranžman.

“Jedan od uslova, možda i najveći, odnosi se na bankarski sektor ne samo u Republici Srpskoj, nego i u Federaciji BiH, ali i kada je riječ o rješavanju statusa Banke Srpske. Imali smo različita mišljenja o tome, odnosno o dvije moguće verzije transformacije banke i to je nešto o čemu ćemo uskoro razgovarati“, kaže Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS.

U Lavini jednoj od najvećih korupcijskih afera u zemlji, kriju se krivci za zloupotrebu javnog novca čak 123 miliona KM.

Prošlosedmična akcija SIPA-e izvedena je bez specijalaca i dugih cijevi, ali s najavom entietskom MUP-u, i po procedurama koje je predvidio protokol o saradnji policijskih agencija.

I pored toga, vlast entieteta, ocijenila ju je udarom na RS.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.