Vlada FBiH zadovoljna svojim radom, NVO im dao "jedinicu"

Vijesti 04. apr 201620:23 > 20:27
N1

Na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu predstavljeni su rezultati jednogodišnjeg rada Vlade Federacije BiH.Uz opasku kako je značajan dio ovog perioda bio obilježen izostankom parlamentarne većine, odnosno radom vlade u krrnjem sazivu, na konferenciji je konstatirano kako je većina planiranih zadataka ipak uspješno relizirana.

Od usvajanja Reformske agende, realizirano je 25 posto od ukupnog broja mjera iz Akcionog plana, među kojima je najvažniji Zakon o radu.Da je vlada reformska, kako je naglasio federlni premijer pokazuju brojke-nivo akumuliranog deficta prepolovljen, uštede u materijalnim troškovima, plaćama i transferima rezultirale suficitom u iznosu od 89, 9 miliona maraka. Porasli su neto prihodi od poreza i indirektnih poreza za 10 miliona dok je broj zaposlenih narastao za 4.115 radnika. Istovremeno broj zaposlenih u javnom sektoru manji je za oko 1750 zaposlenika.

Kao poseban uspjeh ove vlade, Novalić je istaknuo program od 50 miliona KM za zapošljavanje, te razvojne projekte uz ostalo u okviru energetskog sektora. Kao prioritete u buducem radu, istaknut je novi zakon o doprinosima i o plaćama, o penzionom fondu, ali i donošenje strategije u borbe protiv korupcije. Govoreći o novim zaduženjima, ministrica finansija je priznala da još uvijek nema informaciju o novom stend by aranzmanu, vrijednom milijardu i 100 miliona maraka, potvrdivši kako je od MMF-a zatražena međunarodna pomoć po pitanju Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH.

Kao primjer brzih rješenja i nepoštovanja procedura, u CCI ističu reformu penzionog sistema što je rezultiralo sa preko 15.000 novih penzionera.. S druge strane, 0, 8 posto zaposlenih u odnosu na broj nezaposlenih teško se može nazvati uspjehom, posebno u odnosu na predizborna obećanja o destinama hiljada zaposlenika.

Ono u čemu se slazu i vladin i nevladin sektor jeste da je značajan dio rada vlade obilježen izostankom parlamentarne većine, odnosno radom vlade u krnjem sazivu, što se direktno odrazilo i na donošnje reformskih zakona u Federaciji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.