Mostar: Intenziviraju se istraživanja u jami Radači

Vijesti 04. apr 201622:05 > 22:18
N1

Ovih dana trebala bi se intenzivirati istraživanja jame Radača kod Mostara koje je do sada otežavano nedostatkom sredstava, ali i zbog otpada i minsko-eksplozivnih sredstava koja se u njoj nalaze.

Na zahtjev Tužilaštva BiH i agencije koja provodi ekshumaciju na jami Radača , demineri su danas vršili pretraživanje.

Istraživanje jame Radača započelo još 2008. godine. No više puta iskopavanje je obustavljano. Na dubini od 25 metara jame, 2010. godine pronađeni su posmrtni ostaci četiri žrtve. Pretpostavka je da se ovdje, na dubini od 80 metara nalaze posmrtni ostaci više osoba, različitih nacionalnosti. Nakon što se na dubini od 50 metara naišlo na betonski zid , iskopavanje je obustavljeno. Prije šest mjeseci ponovo se počelo sa iskopavanjima.

A kako bi otkrili eventualno prisustvo eksplozivnih sredstava tim Federalne uprave civilne zaštite, skeniranjem površine do 2 metra ispitao je potpuno dno same jame. Do danas je uklonjeno154 komada neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Prošle godine pronađeni su posmrtni ostaci, no utvrđeno je da se radi o starim kostima, zbog čega identifikacija nije ni vršena. I većina eksplozivnih sredstava koja se nalaze na ovom lokalitetu uglavnom potiču iz Drugog svjetskog rata.

Prema informacijama koje ima Institut za nestale osobe BiH, ekshumacija će se nastaviti dok se tačno ne utvrdi da li u jami Radača ima još ljudskih posmrtnih ostataka, a očekuju da bi ista trebala biti završena za nekoliko mjeseci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.