Dan sjećanja na Suadu Dilberović i Olgu Sučić

Vijesti 05. apr 201610:45 > 10:49
Hidajet Delić / Fena

Teško je pronaći riječi kojima bi se opisalo sjećanje na Suadu Dilberović i Olgu Sučić koje su poginule na današnji dan prije 24 godine kao prve žrtve opsade Sarajeva, odnosno rata u BiH, koji je zvanično započeo aprila 1992. godine.

Suada Dilberović bila je studentica medicine Sarajevskog univerziteta porijeklom iz Dubrovnika, a Olga Sučić službenica iz Sarajeva. Poginule su u mirnim demonstracijama kada su 1992. godine, zajedno s ostalim građanima, pokušale zaustaviti zlo koje se nadvilo nad ovim gradom.

Suada Dilberović poginula je na tadašnjem mostu Vrbanja kad su snajperisti otvorili vatru na narod koji je 5. aprila 1992. godine tražio od srpskih snaga da uklone barikade i da se povuku. Na istom mjestu ubijena je i Olga Sučić.

Nekadašnji most Vrbanja danas je poznat kao “Most Suade i Olge”. Hrabrim djevojkama na most je postavljena spomen-ploča, koja je otkrivena 2001. Imena Suade i Olge upisana su zlatnim slovima, kao i stih: “Kap moje krvi poteče i Bosna ne presuši.”

Zvaničnici Grada Sarajeva i Medicinskog fakulteta i ove godine prisjećaju se Olge i Suade, a cvijeće u znak sjećanja na njih položit će i odati počast i uime Grada Dubrovnika.

Napadom na građane Sarajeva i smrću Suade i Olge započela je opsada Sarajeva koja je trajala 44 mjeseca ili ukupno 1.425 dana, što je najduža opsada jednog grada u modernoj historiji.

Tokom opsade ubijeno je 11.541 građanin Sarajeva, od čega 1.601 dijete.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.