Arapsko carstvo nekretnina na Baricama iznad Sarajeva

Vijesti 05. apr 201617:47 > 07. apr 2016 11:44
N1

S dolaskom visokih temperatura, u Sarajevo dolazi i sve veći broj turista. Posebno Arapa, koji u Sarajevu ne borave samo ljeti. Ovdje su tokom cijele godine, kupuju kuće, zemljišta i posluju.

Alija Hrnjić svakodnevno pješači brdima iznad Sarajeva. U dugim šetnjama sve češće sreće Arape. Na Baricama kupuju zemljišta, grade kuće. Pokazuje nam jednu koja je u izgradnji.

“Evo ovdje oni dolaze, kupuju kuće, ova kuća kupljena, ima tamo očišćeno, ima ovamo što nije. Da im je loše ne bi dolazili u brdo. Ja sam gledao, sa kamerama dođu snime teren, kažu eh taj mi se dio sviđa, reguliše i to je to”, ispričao nam je Alija Hrnjić.

Sa mještanima nikada sami ne pregovaraju. Uglavnom to u nihovo ime rade posrednici – dodaje Alija.

Abdulaziz je u Vogošći kupio dvije kuće. S porodicom, u njima provede cijelo ljeto. Odnedavno je pokrenuo i biznis u Sarajevu.

“Investirati ovdje je ohrabrujuće. Vlada podržava strance da dolaze, kupuju zemlju, ulažu u ovu lijepu zemlju. Odnosi između zemalja su dobri i podržavaju investicije”, kazao nam je.

Kamraan u kupovini zemljišta posreduje već 20 godina. Pogled na grad, kakav je ovaj kaže, skupo se plaća. Obilje vode, zelenila, kulturnog naslijeđa – to je ono što ih privlači. Zanimljivo je kaže da je interes ogroman, iako reklama skoro da i nema.

“Dolaze na osnovu preporuke, prijatelja, porodice, ako je neko imao lijep odmor ovdje reći će, i tako se stvara mreža ljudi i sve to na vrlo personalnoj bazi”, kazao je Kamraan Siddiqui, posrednik.

Turistički ili s namjerom kupovine zemljišta, investicije iz arapskih zemalja čine su četiri posto ukupnih u BiH. Do decembra 2014. godine u BiH je iz ovih zemalja uloženo 428 miliona maraka.

U dolasku arapskih državljana mnogi su vidjeli priliku. Vlasnici nekretnina kažu da danas dulum zemljišta mogu prodati za 35.000 KM. Druge je, građane Sarajeva naprimjer, onemogućila da kupe nekretninu, čak i one dubljeg džepa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.