Poslušajte kako Alka Vuica i Frajle pjevaju o Sarajevu

Vijesti 06. apr 201619:39 > 19:53
N1

Za rođendan glavnog grada Bosne i Hercegovine, istražili smo - šta kome Sarajevo znači danas? O "evropskom Jerusalemu" govorili su turisti, građani, muzičari, književnici...

Isa-begova kasaba. Šeher u vrijeme Gazi Husrev-bega. Grad kojeg je Beč ponovo ukrasio duhom Zapada. Jugoslovenski centar koji se hvali da je iznjedrio najbolje umjetnike. Grad kojem je “Evropski Jerusalem” srednje ime na rodnom listu. Šta kome Sarajevo znači danas?

“Sarajevo je važan grad. Duša, srce…pola mene je Sarajevo”, kaže pjevačica Alka Vujica.

Aleksandar Hemon, Miljenko Jergović, Andrej Nikolaidis, samo su neki od pisaca koji iz Sarajeva otišli, a da Sarajevo nikada nije otišlo iz njh.

“Budući da je to moj grad, grad koji je arhiviran u mojoj prošlosti, to je najveća dragocjenost koju ja posjedujem”, otrkiva književnik Andrej Nikolaidis.

Turisti koji dolaze sa Istoka, u Sarajevu prepoznaju Zapad. Oni koji dolaze sa Zapada, u ovom gradu prepoznaju Istok. Upravo susret kultura ostaje jednim od glavnih razloga zašto turisti biraju ovaj grad.

“Većina njih dolazi iz jednonacionalnih zemalja, i samim tim – mogu vidjeti susrete kultura na jednom prostoru. To je za njih egzotično”, objašnjava Adnan Zuka, Sarajevo Insidier.

No, priče u kojima sve funkcioniše savršeno, jedine su u koje možda treba sumnjati…

Različiti sagovornici složili su se da se Sarajevo izmijenilo.

“Porastao je broj posvađanih ljudi. Mnogi koji su bili prijatelji, tokom moje posljednje posjete nisu bili. Ono što ja primjećujem je da ljudi koji su uspjeli u Sarajevu, postali su jako osvetoljubivi prema Sarajevu”, smatra Nikolaidis.

Dobar ili loš, siguran ili opasan, “Jeruzalem u malom” ipak uvijek nađe nekoga ko će za njega zapjevati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.