Fazlagić: Sarajevo se brzo oduševljava i još brže zaboravlja

Vijesti 10. apr 201609:54 > 09:55
N1

Nagrada grada Sarajeva koja se dodjeljuje istaknutim pojedincima, grupama i kolektivima za značajna ostvarenja i izuzetne uspjehe u radu, postignute u svim oblastima političkog i društvenog života je Šestoaprilska nagrada. Dobitnici se nagrađuju za njihov kontinuirani rad i izuzetna djela.

Ove godine ponosni vlasnici su Mirsad Fazlagić, Hadžan Konjo, Milomir Kovačević Strašni i Udruženje “Obrazovanje gradi BiH”, a gost Novog dana bio je Mirsad Fazlagić.

Fazlagić je kazao kako ga za nagradu nije predložila sportska organizacija ni sredina u kojoj je živio i radio 40 godina, ali ni Fudbalski savez BiH. “To je zbog toga jer je BiH i grad Sarajevo sredina u kojoj se brzo oduševljava i još brže zaboravlja. Zahavljujući braći Katica, koji su me ubijedili da apliciram sam je dobio, i da nije bilo njih, ne bi bilo ni nagrade“, rekao je Fazlagić.

O tome za šta je dobio nagradu je kazao: “Dosta sam uradio za Sarajevo i za bivšu državu Jugoslaviju. Ja sam čovjek koji je prvi nastupao za reprezentaciju Jugoslavije, a bio sam i izabran u zvijezde evropskog fudbala. Bio sam trener šampionske ekipe Sarajevo .'85/86’. godine, a poslije toga sam mladu reprezentaciju Jugoslavije predvodio u Čileu gdje je ta reprezentacija osvojila prvo mjesto”.

Fazlagićev unuk je igrač Sarajeva i dobio je ponudu da igra u Liverpoolu: “Liverpool je prepoznao njegov talenat. Dvije godine su ga posmatrali i odlučili da bude njihov član, no ostavili su ga u Sarajevu jer ima 15 godina i dogodine bi trebao da ide za Englesku. Pošto je njihov član, odlazi svakog mjeseca u Englesku i ostaje pet do sedam dana gdje prate njegov razvoj”.

O tome može li Sarajevo do titule je rekao: “Vrlo teško poslije jučerašnjih pobjeda Zrinjskog i Slobode. Sarajevo ima burne reakcije i svako tri – četiri mjeseca nešto se dešava, iako su napravili iskorak u dijelu marketinga, mislim da im je problem u stručnom dijelu“.

Mirsad Fazlagić je rođeni Hercegovac, no već dugo živi u Sarajevu. O komparaciji Bosne i Hercegovine kao dva dijela je rekao: “Sarajevo grad mene fascinira što je otvorenog srca i širokih ruku, prima svakoga i to je vrlo rijetka sredina gdje stranci mogu da se bolje osjećaju nego u svojoj sredini. Kod mene se desilo ta situacija da čapljinske dječije snove pretvorim u stvarnost. Hercegovci su prodorniji, Sarajlije su uspavane, posebno stare rođene Sarajlije, a da li je ta razlika zbog uslova života ili drugačije klime, to ne bih znao reći. U moje vrijeme u FK Sarajevo bilo je osam Hercegovaca”.

Fazlagić je govorio i o vremenu prije rata.

Ljepše nam je bilo i urednije u mojoj mladosti – sva ostvarenja sam postigao u onoj državi, u državi koja je imala vremena da bude uređenija, bogatija, da se više usredsredi u sport. U onom vremenskom periodu nismo bili opterećeni ničim – od besplatnog školovanja, putovanja, fakulteta, sporta. Ova država je izašla iz rata sa jednim neviđenim problemima. Ovo je država koja je napravljena od tri države od koje je teško napraviti cjelovitost i sve te reperkusije političke imaju negativni odjek u sportu i dok ne srastemo u jednu cjelinu, biće vrlo teško da bude veći napredak u sportu“, komentarisao je.

Na pitanje koga bi on nagradio Šestoaprilskom nagradom je odgovorio: “Prije svega dodijelio bih ljudima koji vole Sarajevo, jer Šestoaprilska nagrada je zarasla za srce Sarajlijama, a osobi koju bih dao jeste Juki Pušini iz razloga što sam imao čast da s njim radim kada smo stvarali Fudbalski savez BiH i on je taj koji je potegao najviše i najviše uradio za Fudbalski savez BiH“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.