Slučaj Jakić i ODRAZ: HSP-ov kadar na SBB-ovom mjestu

Vijesti 10. apr 201618:04 > 19:18
N1

Vinko Jakić 22. januara ove godine vraćen je na poziciju direktora Fondacije ODRAZ. Ta je pozicija, prema dogovoru koalicije, pripala SBB-u, kojem je Jakić blizak, ali tvrdi da nisu istinite tvrdnje da se predstavljao kao kadar ove stranke da se domogao direktorske fotelje.

“Ja nisam kadar SBB-a, ja sam došao na poziciju Fondacije još davne 2013. godine”, kaže Vinko Jakić.

Da li ste onda u HSP-u još? – “Ja sam u HSP-u, da”.

“Gospodin Vinko Jakić nije član SBB-a, i mi smo već izdali saopštenje. Sve o stalo o njemu nije pod našom kontrolom”, rekao je Mirsad Đonlagić iz SBB-a.

Jakić je vraćen na čelo ODRAZ-a rješenjem Kantonalnog suda u Sarajevu, iz novembra 2015. godine.

“…nalaže da tužitelju omogući obavljanje poslova tuženog u skladu sa odredbama ugovora na poslovima direktora Fondacije, od 29.04.2013. godine, sve do okončanja ovog parničnog postupka”, stoji u rješenju.

Ponovno imenovanje Jakića ipak nije moglo proći bez odluke Vlade Federacije, koja je dan prije njegovog vraćanja na posao Upravnom odboru uputila takav nalog.

Odmah po povratku na funkciju, Jakić je donio odluku da pokloni službeno vozilo federalnom ministru Edinu Ramiću, koji je njegov kolega iz koalicije Domovina. Vinko Jakić ovaj gest prema Ramiću ne vidi kao poklon.

“Ono što je značajno je da smo mi u Fondaciji dobnijeli odluku da damo na posudbu vozilo, koje je bilo viška i koje nam nije nepohodno, i mi smo dali ministarstvu na korištenje na šest mjeseci, i još ga nismo isporučili”, kazao je Jakić.

Jakić je ranije bio prozivan i zbog brojnih krivičnih prijava protiv njega, ali on tvrdi da nikada nije osuđivan, što potkrepljuje uvjerenjem o nekažnjavanju.

“Prema podacim Patrije oko 30 krivičnih prijava se vodi u Knatonalnom tužiteljstvu Sarajevo protiv Jakića. Posljednja je iz decembra prošle godine. To su javni i dostupni dokumenti”, kazao je Armin Aljović, novinar.

Vinko Jakić to komentariše riječima: “To mi je poznato. Krivičnu prijavu je podnio bišvi direktor Fondacije koji je pokušavao da spasi svoju poziciju”.

Fondacija ODRAZ do sada je plasirala više od stotinu miliona maraka kredita malim i srednjim oreduzećima. Priznanja za svoj rad dobila je i od Svjetske banke.

Danas je račun sa oko 67 miliona maraka ove Fondacije blokiran, a 16 zaposlenih nije dobilo platu od januara.

Novi-stari direktor tvrdi da je za ovakvo stanje kriva ministra financija Jelka Miličević, koja je predsjednica Upravnog odbora.

Miličevićeva danima nije dostupna za komentar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.