Zanimanja za koja vjerovatno niste čuli, a postoje u BiH

Vijesti 10. apr 201618:26 > 19:40
N1

Zanimanja koja ćemo pobrojati u nastavku su na listi klasifikacije. Problem predstavlja kompliciran administrativni sistem u BiH, te nepostojanje jedinstvene liste, zbog kojeg najviše ispaštaju privrednici.

Elvir Bašić fizioterapiju je izabrao za životni poziv. Nakon brojnih kurseva, seminara, obuka van zemlje, vratio se u Sarajevo gdje je odlučio pokrenuti vlastiti biznis.

Kaže, sa komplikovanom administracijom i papirologijom nije bilo lako. Prilikom otvaranja salona za masažu u opštini je dobio registarski broj za djelatnost koju kantonalna poreska uprava nije prepoznala.

“E tu smo već imali probleme. Problemi su nastali jer pod tim njihovim šiframa i da ta djelatnost postoji, a u poreznoj upravi ne postoji, ta šifra je izbrisana 2012. godine. Otišli smo i to ništa nije značilo, niko nije izvršio povrat novca i papiri su iscijepani na licu mjesta”, kaže Bašić za N1.

Elvirov salon za masažu sada je uredno registrovan, ali kao kozmetički salon, iako nema neke bitne veze sa kozmetikom.
Maser jeste zanimanje, ali ne i djelatnost. Prema međunarodno utvrđenim standardima i kriterijima zanimanja se razvrstavaju od funkcionera, direktora, stručnjaka, naučnika, uslužno-trgovačkih, proizvodno-tehničkih zanimanja, do rijetkih, čak i vrlo čudnih zanimanja.

Na listi zanimanja najviše je direktorskih pozicija, na primjer direktor male kafane. Nebrojeno je zanimanja u sektoru poljoprivrede, među njima je i Agronom kunićarstva, ljuštilac kore ili kopač rova.

Jedno od najnepoželjnijih sigurno je radno mjesto Probnog pilota. Za sigurnost na drumu zadužen je “čuvar usporene vožnje”, dok za sigurnost sigurno nije zadužen “točilac pića”, ili “mješalac pića”.

Iz svijeta zabave tu su “muzičar na ulici” i klovn, a zvanično su na listi i madžioničar i gatara. U sektor ekonomije i bankarstva možemo svrastati i brojača novca,tu je i zajmodavac, ali i utjerivač dugova.

Klasifikacijom zanimanja u Bosni i Hercegovini sva ova zanimanja su na jednom mjestu. Radi se o obaveznom statističkom standardu koji se koristi pri kontroli tržišta rada. Osnovni kriteriji za razvrstavanje zanimanja su rad i znanje.

“Agencija za statistiku BiH je zadužena za uvođenje klasifikacije zanimanja, održavanje i njeno usklađivanje sa međunarodnim standardima. Agencija za statistiku je dužna da prati stanje na tržištu i na osnovu toga prilagođava klasifikaciju, da ona uvijek bude ažurirana”, kazala nam je Mirsada Adembegović iz Agencije za statistiku.

Međutim, na različitim nivoima rascjepkane administracije kriteriji za klasifikaciju nisu isti, što često privrednicima stvara probleme.

Državna, ali i entitetska klasifikacija ne poznaju zanimanja alternativne, tradicionalne medicine.

Direktorica i vlasnica Centra za alternativnu medicinu u Sarajevu priča da se ovom vrstom medicine bavi više od 30 godina. Za to vrijeme stekla je brojne i vjerne pacijente. Iako je za njih vrsni fitoterapeut i informaterapeut, na papiru je samo direktor, vlasnik.

Centar je morala osnovati kao udruženje na kantonalnom nivou, ali, kaže, ima i kasu i ID broj. Sve pošteno i transparentno.

“To jeste dug put, vi čekate možda mjesec dana i više da dobijete sve dokumente i sve potpisane papire iz ministarstva da možete raditi, što danas možda oko jedan posto ljudi sa alternativnom medicinom imaju ispravne papire za rad”, ispričala nam je Branislava Rakonjac, informotarapeut i fiziotarapeut.

Dok je nekima teško odlučiti čime se žele baviti, mase hrle ka pozicijama doktora, direktora, inžinjera, pilota.

Jedni preziru i posao i šefa, drugi su pak prezadovoljni zanimanjem za koje nikad u životu nismo ni čuli.

Ipak, u zemlji sa više od pola miliona nezaposlenih, zanimanja kao što su ljuštilac kore, sušilac duhana ili palitelj mina itekako bi dobro došla.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.